Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen staat stil bij respect en zinloos geweld op de Dag van het Respect

12 november 2009

Donderdag 12 november stonden Vlaardingse scholieren stil bij de Dag van het Respect. Middelbare scholieren gaven s morgens een gastles over respect aan basisschoolleerlingen van groep 8. Bij het Monument van Bezinning tegenover station Vlaardingen-Oost stonden de leerlingen vanaf 14.00 uur stil bij respect en werden slachtoffers van zinloos geweld herdacht. Op 12 november is het landelijk de Dag van het Respect. De gemeente Vlaardingen en het Groen van Prinstererlyceum sloten ook dit jaar weer aan bij dit initiatief.

Aan de jaarlijkse herdenking bij het monument tegenover station Vlaardingen-Oost deden Vlaardingse jongeren actief mee, in het bijzonder leerlingen van de vierde klas van het Groen van Prinstererlyceum, de school die het monument heeft geadopteerd. Loco-burgemeester Attema heeft bij het monument met de leerlingen van groep 8 gesproken over de ervaringen tijdens de les over respect.

Bekendmaking winnaar ontwerpwedstrijd Vlaardings Jeugdlintje Aan het einde van de bijeenkomst op 12 november heeft mevrouw Attema ook bekend gemaakt wie de ontwerpwedstrijd voor het Vlaardingse Jeugdlintje gewonnen heeft.

Op 15 september 2009 heeft het college van Burgemeester en wethouders namelijk besloten om het Vlaardingse Jeugdlintje in te stellen voor kinderen die iets bijzonders hebben gepresteerd uit respect voor anderen of hun omgeving. Bij zon uitreiking hoort een lintje of medaille. Voor het ontwerp van deze medaille heeft de gemeente Vlaardingen alle leerlingen tot 18 jaar van de Vlaardingse scholen uitgenodigd om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd. Uit de ingezonden ontwerpen is een keuze gemaakt.

Monument van Bezinning
De meeste slachtoffers van zinloos geweld, maar ook de meeste daders, zijn jonge mensen in de leeftijdsgroep van 17 tot 24 jaar. In januari 2000 overleed de 17-jarige Daniel van Cotthem uit Vlaardingen na een klap op zijn hoofd die hij kreeg op het treinstation Vlaardingen-Oost. Het overlijden van Daniel zorgde voor veel verdriet en verontwaardiging: 20.000 mensen liepen op 14 januari 2000 mee in een stille tocht. In opdracht van de gemeente Vlaardingen maakte beeldend kunstenaar Rini Hurkmans in 2000 Het Boeket, een monument dat uitnodigt tot bezinning over zinloos geweld. Het kunstwerk is geen boeket van bloemen, maar van jonge mensen in de lente van hun leven, vol hoop en verwachtingen, kwetsbaar en sterk tegelijk.