Hoogheemraadschap Delfland



Delfland niet gehoord in parapluherziening Westland

Het Hoogheemraadschap van Delfland is niet gehoord in het verzoek om het bestemmingsplan parapluherziening van de gemeente Westland tijdelijk tegen te houden. Deze uitspraak deed de Raad van State op dinsdag 10 november 2009.

parapluherziening In de samenvoeging van de verschillende bestemmingsplannen van de gemeente Westland is geen rekening gehouden met de benodigde ruimte voor waterberging en voor de waterkwaliteitsmaatregelen in dat gebied. Het Westland bestaat voor een groot deel uit woningen, wegen en glastuinbouw. Nu wordt het lastiger de kans op wateroverlast voor bewoners en bedrijven te verkleinen.

Hoogheemraad Adri Bom: "Het is jammer dat de Raad van State het paraplubestemmingsplan nu laat ingaan. Voorkomen van wateroverlast is immers belangrijk voor bewoners en bedrijven. Als er in een korte periode veel regen valt, krijgen grote delen van het Westland last van het regenwater. Dat kan voor grote schade zorgen en dat is, zeker in deze tijden van economische tegenwind, rampzalig voor de glastuinbouw. Sterker nog, ruimte voor waterbergingen is noodzakelijk voor een economisch gezonde glastuinbouwsector in de toekomst. Ik wil daarom samen met gemeente Westland en het bedrijfsleven zo snel mogelijk waterbergingen ruimtelijk en financieel mogelijk maken. Zo kunnen we zoals afgesproken in het Waterplan Westland de waterberging uitvoeren en wateroverlast voorkomen."

Financiering waterbergingen

Het Hoogheemraadschap van Delfland (kortweg Delfland) heeft de afgelopen vijf jaar ruim EUR 100 miljoen besteed aan het verbreden van boezemkanalen, vergroten van gemalen en de aanleg van waterbergingen in de boezem. Voor waterberging in de polders is nog eens EUR 112 miljoen gereserveerd.

Het besluit van het college van B&W van de gemeente Westland om geld te reserveren voor de realisatie van pilotprojecten uit het waterplan wordt door Delfland verwelkomd.

Dit voorjaar heeft Delfland al de nodige middelen gereserveerd voor voorfinanciering van de pilotprojecten zoals De Hooghe Beer. Met deze pilotprojecten willen Delfland en de gemeente samen met de glastuinbouwsector de verantwoordelijkheden en de kosten voor de realisatie van waterbergingen in het Westland vastleggen.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft bij de Raad van State beroep ingediend tegen het bestemmingsplan parapluherziening bestemmingsplan buitengebied. Deze bodemprocedure dient in 2010.