Gemeente Sneek



Gemeenteraad verdeelt centen anders dan college

Een grote meerderheid van de Sneker gemeenteraad maakte dinsdagavond én de hockeyers én de tennissers én de popmusici blij. Hoewel, bij die muzikanten gaat de vlag nog niet in top: voor hen is nog de toekomst nog niet zeker.

De raad stelde, met alleen de stemmen van de drie VVD'ers tegen, 250.000 euro extra beschikbaar voor de realisatie van een oefenruimte. Hiervoor was al een bedrag van 100.000 euro gereserveerd.

Zoals bekend moeten de beginnende popmusici vanwege geplande woningbouw per 1 januari weg uit hun oefenruimte in de voormalige waterkelder aan de Lemmerweg. Wethouder Hans van den Broek beloofde zijn uiterste best te doen de popkelder zo lang mogelijk open te houden.

Demonstratie
Voorafgaand aan de vergadering demonstreerden de popmusici voor het stadhuis. Of dat effect heeft gehad, zal nooit duidelijk worden. Dat geldt ook de hockeyers die een tweede veld node missen en de tennissers van "de Vliegende Bal".

Met uitzondering van GroenLinks vonden alle partijen dat de ruim 1,1 miljoen euro die nodig zijn voor veld en accommodaties, wel betaald kunnen worden uit het gemeentelijke kasboekje. Wethouder van financiën Jan Bargboer (en met hem het college) had voor het geld een andere bestemming in gedachten, maar de raad is nu eenmaal baas.

Bargboer wilde bijvoorbeeld 200.000 euro aan het bomenbeleid besteden, maar de raad verlaagde dat naar 50.000 euro. Daarnaast werd geld beschikbaar voor duurzame maatregelen aan nieuwe en bestaande woningen, voor personeelsbeleid, voor handhaving en voor "stad op orde", een potje met geld waarmee onder meer de verkeersproblematiek in Offingawier moet worden opgelost.

Zorgvuldiger bomenkap
De bomen kwamen ook terug in een pleidooi van GroenLinkser Angeline Kerver. Zij wil dat er beter over de kap van bomen wordt nagedacht. Er wordt in haar beleving wel eens wat lichtvaardig mee omgesprongen. De rest van de raad was dat niet met haar eens.

De detailhandelsvisie kreeg ook de nodige aandacht. De kersverse fractievoorzitter van het CDA, Henk Jan Greven, vergeleek de Sneker situatie met die in sommige Engelse steden. Daar zitten de winkels aan de rand van de stad en is de binnenstad doods. In de Waterpoortstad is de situatie gelukkig andersom.

Dat Sneek onder voorwaarden dergelijke "schillocaties" mogelijk maakt, zoals een meubelboulevard, is volgens wethouder Tom Metz, onontkoombaar. Maar "volgens ons verdwijnt maar één winkel uit de binnenstad en daarvoor is al een prachtige invulling beschikbaar."

Over een Ondernemersfonds waaruit de kosten van gemeenschappelijke zaken worden betaald (op initiatief van Sneker Zakenlieden en Handel & Industrie), wordt opnieuw nagedacht. Verder moet wethouder Bargboer zoeken naar nieuwe ideeën om zijn registratie van de grijze containers mogelijk te maken. De raad had daar geen 90.000 euro voor over. Maar Bargboer mag zich toch gesteund weten door 10 van de 23 raadsleden.