Partij van de Arbeid
Den Haag, 13 november 2009

Vragen van de leden Kuiken en Depla (beiden PvdA) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over het inzetten van dwangsommen door gemeenten bij het bestrijden van overlast.


1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Buren treiteren? Op de bon!" in Binnenlands Bestuur van 6 november 2009?


2. Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat het positief is dat de gemeente nu zelf het initiatief heeft genomen om langdurige overlast van een woningeigenaar aan te pakken?


3. Kunnen dwangsommen ook een bruikbaar instrument voor andere gemeenten zijn om geluidsoverlast tegen te gaan? Is dit instrument ook inzetbaar bij andere vormen van overlast, waarbij geluid een minder grote rol speelt?


4. Bent u van plan dit instrument mee te nemen in de handreiking woonoverlast, die op ons verzoek tot stand komt , mee te nemen?


5. De PvdA-fractie ziet graag dat deze handreiking zo spoedig mogelijk verschijnt, wanneer kunnen wij deze handreiking tegemoet ziet?


6. Welke noodzaak om de wet aan te passen is bij de gesprekken tussen de gemeente Schiedam en het ministerie van BZK ter sprake gekomen? Wat was ten aanzien van die wetsaanpassing de voorlopige conclusie?


7. Deelt u de mening van de burgemeester van Schiedam dat het verplichten van iemand om uit een koopwoning te verhuizen eigenlijk niet gaat? Zo nee, waarom niet?




Partij van de Arbeid