PvdA afdeling Groningen


PvdA Statenleden stellen vragen over bereikbaarheid plattelandsziekenhuizen

De PvdA Statenfractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de moeilijkheden die mensen ondervinden om plattelandsziekenhuizen te bezoeken. Vooral op tijden dat er geen openbaar vervoer beschikbaar is of vanaf plaatsen waar het openbaar vervoer sowieso niet frequent rijdt, kan het vervoer voor mensen problemen geven. Bovendien is het niet toegestaan om met een deeltaxi naar het ziekenhuis te gaan. De PvdA in de Tweede Kamer wil deze regel ongedaan maken, maar de PvdA Statenfractie wil nog een stap verder gaan.

Op tijden dat er geen openbaar vervoer beschikbaar is of op plaatsen waar eenvoudigweg geen openbaar vervoer rijdt, zouden bijvoorbeeld (tijdelijke) WVG-pasjes afgegeven kunnen worden voor ziekenhuisbezoek. Gedacht kan worden aan pasjes die door het ziekenhuis worden afgegeven voor verwanten van patiënten, die niet over een auto beschikken. Dit zijn mensen die geen recht op WVG-vervoer hebben en normaliter ook niet nodig hebben, maar tijdelijk van de deeltaxi's gebruik maken.

Het moet wat de PvdA betreft een eenvoudig regeling zijn voor een betere bereikbaarheid van de regionale ziekenhuizen op de momenten dat dat nodig is. Sjak Rijploeg en Fatma Mete hebben daarom namens de PvdA Statenfractie aan het college van Gedeputeerde Staten gevraagd om met gemeenten en ziekenhuizen in overleg te gaan om te zien wat mogelijk is.