Ingezonden persbericht



Stichting Zevenheuvelenloop
Postbus 650
6500 AR Nijmegen

(0)24 379 23 97

info@zevenheuvelenloop.nl
info@marikenloop.nl
www.fortiszevenheuvelenloop.nl www.marikenloop.nl

PERSBERICHT STICHTING ZEVENHEUVELENLOOP | 2 NOVEMBER 2009

KAMPIOENSKOPPEL START BIJ FORTIS ZEVENHEUVELENLOOP 2009

Nijmegen - Dubbel Olympisch kampioene Tirunesh Dibaba en zilveren medaillewinnaar Sileshi Sihine staan zondag 15 november aan de start van de 26e Fortis Zevenheuvelenloop. Deze twee Ethiopische topatleten hebben beiden een zeer grote staat van dienst en vormen sinds 2008 een echtpaar.

Tirunesh Dibaba won bij de afgelopen Olympische Spelen in Peking zowel op de 5.000m als de 10.000m de gouden medaille en is hiermee de eerste atlete ooit die dit heeft bereikt. Daarnaast is ze veelvuldig wereldkampioene op deze afstanden en driemaal wereldkampioene veldlopen. In 2003 was ze, op 18 jarige leeftijd, zelfs de jongste individuele atletiekwereldkampioene ooit. Tevens is zij wereldrecordhoudster op de 5.000m.

Voor Sileshi Sihine is de Fortis Zevenheuvelenloop geen onbekend evenement. Hij won al twee keer: in 2004 en 2007. In 2004 miste hij op enkele seconden het wereldrecord. Sihine heeft zowel bij Wereldkampioenschappen op 5.000m en 10.000m als bij het veldlopen diverse medailles gewonnen. Bij de Olympische Spelen in 2004 en 2008 won hij de zilveren medaille op de 10.000m.

Unieke wedstrijd
Het aan de start hebben van deze twee atleten is als zeer uniek te omschrijven. Het managementbureau van Jos Hermens, dat al 18 jaar het Nijmeegse topatletenveld samenstelt, spreekt nu al van een historische wedstrijd. Jos Hermens: "Het wordt de eerste maal dat Dibaba een wegwedstrijd loopt. Het is natuurlijk extra bijzonder dat zij samen met haar man aan de start staat. Als dubbel Olympisch kampioene in 2008 zoekt zij nu haar uitdaging op de weg en heeft zij specifiek toegewerkt naar de 15km. Ook Sihine heeft zich na zijn herstel van een blessure direct gericht op de Zevenheuvelenloop en kijkt uit naar de strijd met zijn sterke concurrenten".

Winnaars op herhaling
Naast de komst van het koppel is de organisatie zeer te spreken over het complete deelnemersveld. Concurrenten voor de overwinning bij de mannen zijn onder andere de winnaar van 2008 en wereldkampioen veldlopen bij de junioren 2009 Ayele Abshiro uit Ethiopië, Oegandees recordhouder halve marathon Nicholas Kiprono en Zuid-Afrikaans veldloopkampioen 2009 Sibusiso Nzima. Bij de vrouwen staat de Ethiopische winnares uit 2007 Bezunesh Bekele aan de start. Zij versloeg toen Lornah Kiplagat. Daarnaast starten Europees kampioene veldloop 2006 Tetiana Holovchenko uit Oekraïne en Loise Kangogo en Agnes Kiprotich uit Kenia.

Ook de nationale top is goed vertegenwoordigd. Bij de mannen strijden Sander Schutgens, Patrick Stitzinger, Marco Gielen en Greg van Hest om de eerste plaats. Bij de vrouwen starten onder andere Merel de Knegt en Ilse Pol.

De Fortis Zevenheuvelenloop start om 13.00 uur op de Groesbeekseweg in Nijmegen.



Ingezonden persbericht