Ingezonden persbericht


PAARD VAN TROJE EN THE GENERATOR PRESENTEREN:

PARIS APPELLE! 'Een festival met de Franse slag'

PARIS APPELLE Een festival met de Franse slag! Negen acts uit Frankrijk vullen een avond en een nacht het Paard van Troje met Sergent Garcia, La Caravane Passe, Berry, Marianne Dissard, Nosfell, Chinese Man, Minitel Rose, André Duracell & Three Cheers For Dirty

De tweede editie van Paris Appelle staat garant voor een wilde mix van diverse muziekstijlen die een uitstekend beeld geven van de stand van zaken in de Franse popmuziek.

Sinds de dagen van Les Negresses Vertes en Manu Chao speelt mestizo of patchanka een grote rol in het Franse muziekleven. Ook Paris Appelle presenteert twee acts die wereldmuziek kruisen met pop:

Sergent Garcia brak eind jaren '90 door met het album 'Un Poquito Quema'o' en speelde sindsdien op alle grote festivals in Europa. La Caravane Passe zorgde de afgelopen maanden voor één van de grootste zomerhits. 'Salade, Tomate, Oignon' was niet weg te slaan van de Nederlandse radio en hun album 'Velkom Plechti' beklom de hitlijsten.

Ronald Giphart bedacht ooit de term 'zuchtmeisjes' om de typische breekbare Franse chansonnières mee te omschrijven. Twee daarvan staan op het affiche van Paris Appelle. Berry maakte in 2008 het tamelijk briljante album 'Mademoiselle' en zal de songs hiervan in een speciale, intieme akoestische setng uitvoeren. Dat Joey Burns van Calexico als levensgezel van Marianne Dissard onderdeel uit maakt van haar begeleidingsband is minder van belang dan de intieme Euro-Americana-songs die deze Franse, maar in de States wonende zangeres op onder meer haar album 'L'entredeux' laat horen.

Op avant-garde gebied treedt Nosfell in de voetsporen van legendarische voorgangers als Magma, met zijn theatraal verpakte experimentele muziek, gezongen in een zelf verzonnen taal. Van een heel ander laken een pak is one man band André Duracell, afkomstig uit Engeland, maar woonachtig in Lyon. Hij maakt muziek op het grensgebied van Lightning Bolt-achtige noise en Aphex Twin-achtige elektronica.

Wordt er ook nog gedanst op Paris Appelle? Jazeker, de Franse elektro-scene staat onder aanvoering van Ed Banger Records op een hoog niveau. Een van de opkomende acts uit dat circuit is Three Cheers For Dirty, dat voor zijn platenreleases samenwerkt met het Nederlandse Basserk Records. Zeker zo dansbaar is Minitel Rose, een band die zich noemde naar de Franse voorloper van het internet en inmiddels zwaar wordt gehyped door de Engelse dance-magazines. Ook de Franse hiphop wordt al jaren gerespecteerd en het uit Marseille afkomstige collectief Chinese Man is met zijn cocktail van jazzy beats, hiphop en elektro één van de meest enerverende acts van de huidige Franse scene.

Paris Appelle
vrijdag 13 november 2009 / aanvang 20.30 uur / zaal open 19.30 uur Paard van Troje / Prinsegracht 12 Den Haag / 070-3601838 / Toegang: 17,50 euro (ex 1,50 euro servicekosten)
Voorverkoop via www.paard.nl, dagkassa Paard van Troje (ma-vr 12-17 u) en Ticketservice


Noot voor redacties