Kinderen en politici lanceren kennisplatform voor betere diabeteszorg


Diabetesopschool.nl ondersteunt ouders en scholen bij passend onderwijs

AMERSFOORT, 20091113 -- Vandaag, de dag voor Wereld Diabetes Dag 2009, lanceren kinderen met diabetes en verschillende politici, waaronder Tweede Kamervoorzitter mevrouw Verbeet, op het Spuiplein te Den Haag een nieuw centraal kennisplatform diabetesopschool.nl. Het kennisplatform is het resultaat van de inzet van het Platform Wereld Diabetes Dag de afgelopen jaren om de problematiek van kinderen met diabetes op school te agenderen en oplossingen te realiseren voor betere diabeteszorg op school.

Uit een op verzoek van het Platform verricht onderzoek binnen het onderwijs blijkt dat ouders en leerkrachten geïnformeerd en gefaciliteerd willen worden bij het maken van individuele maatwerkafspraken over diabeteszorg. Het kennisplatform diabetesopschool.nl voorziet in deze behoefte met informatie, tips, checklists en voorbeelddocumenten.

Kinderen met diabetes kunnen met de juiste ondersteuning vanaf een bepaalde leeftijd heel goed voor zich zelf zorgen tijdens schooltijd. Door het nieuwe kennisplatform kunnen kinderen met diabetes nu rekenen op extra begrip en begeleiding van leerkrachten en begeleiders.

Passend onderwijs

Het kennisplatform diabetesopschool.nl is een eerste stap om te komen tot effectief passend onderwijs voor kinderen met diabetes. Op 2 november jl. heeft de staatssecretaris van onderwijs, mevrouw Dijksma, haar heroverwegingen voor het passend onderwijs bekend gemaakt. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat kinderen met bijvoorbeeld een chronische ziekte als diabetes binnen het regulier onderwijs een passend onderwijs- en zorgaanbod krijgen.

Een van de beleidsmaatregelen die de staatssecretaris heeft aangekondigd is het terugleggen van de zorgplicht bij schoolbesturen. Het Platform Wereld Diabetes Dag wil dat ook een eenduidige regelgeving voor het uitvoeren van zelfzorghandelingen door leerkrachten met een goede borging van de juridische aansprakelijkheid wordt vastgelegd.

Urgentie

Al een aantal jaren vraagt het Platform aandacht voor de problemen die kinderen met diabetes ondervinden op school. Nederland telt op dit moment 12.000 kinderen en jongeren met diabetes. Een groep die jaarlijks groeit met zo'n 600 kinderen. Resultaten van een wereldwijd onderzoek van DAWN Youth (geïnitieerd door Novo Nordisk in samenwerking met de Internationale Diabetes Federatie en de Internationale Society for Paediatric and Adolescent Diabetes) naar de psychosociale aspecten van diabetes bij kinderen schetsen een alarmerend beeld van de diverse uitdagingen waar kinderen met diabetes op school mee te maken hebben, ook in Nederland. Zes van de tien kinderen met diabetes op school ervaren problemen in het omgaan met hun aandoening, met alle gevolgen van dien voor hun ziekteperspectief en persoonlijke en intellectuele ontwikkeling.

Wereld Diabetes Dag

In Nederland wordt Wereld Diabetes Dag georganiseerd door het Platform Wereld Diabetes Dag. In dit Platform zijn de verschillende diabetesorganisaties vertegenwoordigd. Naast de bijeenkomst op 13 november zullen er diverse activiteiten rond Wereld Diabetes Dag worden georganiseerd.
Het Buitenhof in Den Haag zal op 13 en 14 november blauw - de kleur van diabetes - worden aangelicht en langs de hofvijver zullen Wereld Diabetes Dag vlaggen wapperen.

Wereld Diabetes Dag is de belangrijkste wereldwijde bewustwording campagne voor diabetes. In 2007 heeft Wereld Diabetes Dag voor het eerst plaatsgevonden onder auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.

Platform Wereld Diabetes Dag





Ingezonden persbericht