Project Bolwerk van start


Gemeenteraad Gouda unaniem akkoord met financiering Project Bolwerk

GOUDA, 20091113 -- De ontwikkelingsmaatschappij is verheugd dat de gemeenteraad gisteravond unaniem heeft ingestemd met de financiering van de parkeergarage. Daardoor is het mogelijk geworden om op een solide basis het Bolwerk te realiseren. De ambities van de ontwikkelaar voor het Bolwerk zijn nog steeds even groot.

"Dit stukje Gouda is zo uniek"zegt Henk Reedijk, directeur van Ontwikkelingsmaatschappij Bolwerk. Het Bolwerk inspireert, is eigentijds en verbind je met een rijke historie van Gouda en locatie. Met de realisatie kunnen we ook de dynamiek op het Bolwerk weer terugbrengen. Bolwerk is de entree van de stad en herbergt straks verschillende functies die ook de leefbaarheid en uitstraling van Gouda bevorderen en dat is absoluut nodig.

Impuls voor de stad
We beginnen met de nieuwe parkeervoorziening. Deze garage bestaat uit vijf verdiepingen en beslaat bij elkaar 9.900 m² parkeerruimte. Dat komt overeen met circa 345 parkeerplaatsen. Op de parkeergarage komt het vier sterren hotel met zo'n 100 kamers en een conferentieruimte. In de bestaande gebouwen komt een diversiteit aan functies, als ontwikkelaar zien wij daar graag ambitieuze ondernemers voor de exploitatie van uitgaansgelegenheden op niveau. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een grandcafé en zeker een restaurant in De Lichtfabriek. Dit moeten echt unieke gelegenheden worden die zich onderscheiden van het bestaande horeca aanbod in de stad. Het Bolwerk wordt naast een mooie locatie om te bezoeken ook een unieke woonbestemming, die ruimte biedt aan verschillende woonsegmenten. Er komen in de eerste fase 58 woningen (huur en koop) en nog eens 13 woningen in het later te bouwen Poortgebouw. Juist deze diversiteit aan functies in het gebied, waarvan het initiatief op het conto van het Platform Binnenstad en haar randen mag worden toegeschreven, is een ambitie die nu na een vervelende vertraging werkelijkheid wordt. Waar veel gebiedsontwikkelingen in Nederlandse steden niet of moeilijk van de grond komen, toont Gouda doorzettingsvermogen en krijgt de ontwikkeling van de stad een impuls.

Stand van zaken
Met de toekomstige hotel eigenaar is een intentieovereenkomst gesloten en wordt op dit moment gedegen samengewerkt om een definitief ontwerp met elkaar vorm te geven. Het Hotel zal net als de woningen bovenop de parkeergarage komen. Zodra het definitief ontwerp klaar is zal de hotel eigenaar die opdracht geeft voor de bouw ervan ook naar buiten treden. Partijen hebben er het volste vertrouwen in dat het ontwerp en voorzieningen niveau een meerwaarde is voor Gouda.
De voorbereiding van de werkzaamheden om te heien, vangen nu snel aan. Het doel is om in december al te starten met de bouwwerkzaamheden. En de komende dagen zal er al gestart worden om het terrein geschikt te maken. Omwonenden en genodigden krijgen daarover binnenkort uitgebreid informatie, in het informatiecentrum Bolwerk aan het Nonnenwater dat nu gereed wordt gemaakt en binnenkort wordt geopend.

Ontwikkelingsmaatschappij Bolwerk