Oude arbo-overeenkomst kan voor MKB einde bedrijfsvoering betekenen


Het niet aanpassen van de arbo-overeenkomst naar de eisen van vandaag kan in het bijzonder voor de 'kleine' werkgever, die eigen risico drager voor de WGA is, wel eens einde bedrijfsvoering betekenen. Dit stelt Arno Linkels van Wegéon Case- & Caremanagement

TILBURG, 20091113 -- Als werkgever wilt u omzet en het liefst winst maken. Allerlei omstandigheden kunnen dit negatief beïnvloeden. Naast de economische crisis bent u bijvoorbeeld ook afhankelijk van de dienstverlening van de arbo-dienst. De meeste arbo-diensten stoppen de verzuim- en re-integratiebegeleiding na de 2 ziektejaren. Als eigen risico drager voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) heeft de werkgever dan een probleem. De werkgever heeft namelijk nog 10 jaar re-integratie verplichtingen en weet niet hoe de gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer verder begeleid moet worden. Wegéon pleit daarom voor voortzetting van de verzuim- en re-integratie begeleiding na de 2 ziektejaren.

Een werkgever is verantwoordelijk voor de uitvoering van de actieve verzuimregie rol van zieke werknemers. Voor de uitvoering daarvan is in het verleden een overeenkomst met een arbo-dienst gesloten. De toen gemaakte afspraken zijn over het algemeen niet aangepast aan de veranderde wetgeving en voldoen daarmee niet meer aan de eisen van vandaag.

De sociale zekerheid in Nederland is flink gewijzigd. En wie denkt dat wij terecht zijn gekomen in rustig vaarwater, komt bedrogen uit. Op de politieke agenda staat nog steeds de privatisering van de WGA. Op het ogenblik heeft de werkgever met betrekking tot de WGA de keuze tussen het betalen van gedifferentieerde premie aan UWV/ Belastingdienst of het zelf betalen van WGA-uitkeringen (eigen risico drager). Ondanks dat het huidige kabinet in het coalitieakkoord het voornemen heeft opgenomen om de WGA volledig privaat te laten uitvoeren, heeft het Ministerie SZW besloten om eerst een evaluatie van de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) te houden en pas daarna te beslissen over de datum volledige privatisering van de WGA. Bovendien is nu nog niet duidelijk wat er bij een volledige privatisering gaat gebeuren met de bestaande WGA lasten.

De eigen risico drager WGA is in totaal 12 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van ziekte-/ gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers. Deze verantwoordelijkheid omvat ook na de 2 ziektejaren de uitvoering van een sanctiebeleid bij niet of onvoldoende nakomen van de re-integratie-inspanningen door de werknemer. De gedachte hierachter is dat 'zelf betalen' ook moet betekenen dat de werkgever zelf invloed moet kunnen uitoefenen. Dit betekent o.a. dat werkgever een bezwaar- en beroepsprocedure dient in te richten. Omgekeerd geldt dat de werknemer zijn werkgever kan aanspreken op zijn verantwoordelijkheid op straffe van een sanctie. Een aantal verzekeraars heeft hiervoor een rechtsbijstanddekking in hun WGA eigen risico drager verzekeringsvoorwaarden opgenomen. Dit ontslaat de werkgever echter niet van de verplichting om ingeval van een klacht of bezwaar als bestuursorgaan op te treden. Werkgever kan voor deze bestuursrechtelijke taken gebruik maken van de diensten van COBBE (Centraal Orgaan Bezwaar en Beroep voor Eigen risico dragers).

Wegéon adviseert zieke werknemers na twee ziektejaren niet (standaard) te ontslaan. Er is vanuit de schadelastbeperking voldoende ruimte om de werknemer ook na twee ziektejaren nog te begeleiden. Dit is het makkelijkst bij het aanhouden van een beperkt aangepast dienstverband.

Om de gedeeltelijk arbeidsgeschikte (ex) werknemer ook na de 2 ziektejaren optimaal te kunnen begeleiden, dient de arbo-overeenkomst te worden aangepast aan de privatisering van de WGA, waarmee uiteindelijk elke werkgever te maken krijgt. Past de werkgever de huidige arbo-overeenkomst niet aan, dan kan hem dat duur komen te staan en zou het voor de MKB-er wel eens einde uitoefening bedrijfsvoering kunnen betekenen. Het stopzetten van de begeleiding na de 2 ziektejaren en het door de (ex)werknemer niet benutten van de door het UWV vastgestelde verdiencapaciteit bij de WIA- beoordeling kan de werkgever al gauw euro 75.000, - kosten. Welke MKB-er kan dit zonder problemen ophoesten?

Arno Linkels, directeur Wegéon, ervaart wekelijks de problemen waar een werkgever tegen aanloopt bij het hebben van langdurige gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers en adviseert werkgevers dan ook de arbo-dienst aan te sturen, oude overeenkomsten nu aan te laten passen en zich actief bezig te houden met de uitvoering van de actieve verzuimregie rol. De tijden zijn veranderd en daar moet op worden geanticipeerd.

Concreet houdt bovenstaande het volgende in. De werkgever heeft er groot belang bij dat op het moment dat de WGA- loongerelateerde uitkering loopt, dit is de uitkering direct na de 2 ziektejaren, betrokken werknemer een baan heeft. De uitkering is namelijk lager indien de (volledige) verdiencapaciteit met werken wordt ingevuld. Na afloop van de WGA- loongerelateerde uitkering wordt de financiële prikkel voor de werkgever minder, maar voor de werknemer groter. Voortzetting van de verzuim- en re-integratiebegeleiding door een daarvoor opgeleide casemanager is dus een must en kan de werkgever veel geld besparen. Dit alles zal geen probleem zijn als de werknemer op het einde van de 2 ziektejaren al bijna is gere-integreerd maar is wel een probleem als werknemer nog geen passend werk heeft gevonden. In het bijzonder voor MKB-ers is dit een probleem. Vaak hebben zij geen passende werkzaamheden en is men aangewezen op re-integratie 2e spoor. De intensiteit van re-integratie zal dan toenemen en vergt een professionele aanpak. Een post HBO opgeleide casemanager is, in samenwerking met de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige, dé professional bij verzuim en arbeidsongeschiktheid. Hij of zij voert de regie en zorgt er voor dat iedereen doet wat hij moet doen om de schadelast te beperken. Naast kennis van wet- en regelgeving, protocollen en verzekeringsprodukten, beschikt de casemanager over de vaardigheden om het proces optimaal te laten verlopen in het belang van de werkgever en werknemer en heeft hij of zij vaak ingangen bij relaties voor herplaatsing. Post HBO casemanagement is de tradiotionele arbo- dienstverlening gaan vervangen en de professionals in dit vak hebben zich daarom via een beroepsvereniging verenigd.

Op de vraag of deze dienstverlening duurder is dan de traditionele arbo- dienstverlening refereert Linkels aan een uitspraak van zijn collega: `Probeer eens een WGA-er!'.

Voor meer informatie www.wegeon.nl en www.cobbe.nl