Ingezonden persbericht


Persbericht

Prof. dr. Saskia de Bodt houdt oratie als Bijzonder hoogleraar Illustratie

Inaugurale Rede Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen? vrijdag 13 november 14.30u
Aula Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam.

Vrijdagmiddag 13 november zal prof. dr. Saskia de Bodt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam met het uitspreken van een rede getiteld Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen? openlijk het hoogleraarsambt Bijzonder hoogleraar Illustratie aanvaarden.

Deze Bijzondere Leerstoel aan de UvA is een initiatief van de Fiep Westendorp Foundation, die hiermee een wens realiseert van illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004).

Naast het bevorderen van het bestuderen van illustraties vanuit een kunsthistorisch perspectief, is door de Foundation ook een tweejaarlijkse stimuleringsbeurs voor jonge illustratoren ingesteld. De Fiep Westendorp Prijzen 2010 / 2011 zijn dit jaar toegekend aan Merel Boers, Maaike Verwijs en Anne van den Berg. Deze prijzen worden ook vrijdag 13 november om 12.00u door Hedy d'Ancona uitgereikt in de Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, van de Universiteit van Amsterdam. (zie voor meer informatie apart persbericht).

Fiep Westendorp heeft het altijd jammer gevonden dat het vak van illustrator in Nederland onderbelicht is gebleven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland, waar illustratoren, al vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw, als volwaardige kunstenaars beschouwd worden en waar hun werk onderwerp is van academisch onderzoek.

De Bijzondere Fiep Westendorp Leerstoel illustratie is ondergebracht bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en valt binnen de onderzoeksgroep Kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd. De Leerstoel richt zich op onderwijs en onderzoek op het gebied van illustratie en geschiedenis van het illustreren in Nederland en Vlaanderen. De taken van de hoogleraar zijn onder anderen het organiseren en geven van onderwijs aan studenten van de opleiding Kunstgeschiedenis en andere opleidingen, en het verrichten van onderzoek en begeleiden van promotieonderzoek.

Mevr. prof. dr. Saskia de Bodt heeft een veelheid aan taken. Een greep:
- begeleidster van een Bachelor Onderzoekswerkgroep: Kunst en Illustratie
- college over de geschiedenis van de illustratie in het kader van een serie Kleine Cultuurgeschiedenis van het boek.
- onderzoekwerkgroep voor Masterstudenten, Scandinavië als inspiratiebron, i.s.m. Culturele Studies (erfgoedstudies) en Scandinavistiek.
- Onderzoek gedaan naar de Collectie Edelman in de Koninklijke Bibliotheek (Amerikaanse boeken over Nederland)
- publiceert, o.a.: Het eerste deel van een nieuwe reeks over geïllustreerde (kinder) boeken onder haar redactie, werd op 3 oktober 2008 in Amsterdam in De Nieuwe Kerk gepresenteerd; Beelden van Holland; een boek over het beeld van Nederland en de Nederlanders in Amerikaanse (kinder)boeken 1880-heden, in samenwerking met Museum De Lakenhal (Leiden) en de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Gekoppeld aan tentoonstellingen Hollandmania in De Lakenhal, 1 mei- 1 sept 2009.
- coauteur van verschillende publicaties.

- deelname aan verschillende jury's.

Fiep Westendorp
De eerste publicatie van Sophia Maria (Fiep) Westendorp dateert uit 1937. Ze is vooral bekend door haar jarenlange samenwerking met Annie M.G. Schmidt met wie ze in 1947 bevriend raakte. Zo verschenen haar tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke vanaf 1952 in Het Parool. Gevolgd door illustraties bij Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Toch bestaat het oeuvre van Fiep voor meer dan 80% uit werk dat zij voor anderen maakte. Vanaf 1958 bracht ze ook de poezen Pim en Pom tot leven gebaseerd op de verhaaltjes van Mies Bouhuys. Fiep Westendorp en Mies Bouhuys kenden elkaar al lang omdat ze allebei voor de Vrouwenpagina én de Kinderpagina van Het Parool werkten. In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel, een eenmalige prijs, speciaal voor haar, in het leven geroepen door de Stichting voor Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB). Fiep Westendorp overleed in 2004 op 87-jarige leeftijd. Bij haar overlijden heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation.

De Fiep Westendorp Foundation
De Fiep Westendorp Foundation (FWF) heeft als voornaamste doel plezier te brengen in het leven van vooral die kinderen, die daarvan wel iets extra's kunnen gebruiken. Daarmee vervult zij een belangrijke wens van de illustratrice. De FWF doet dat vooral door gebruik te maken van de illustraties van Fiep Westendorp. Zo heeft de FWF in twintig kinderziekenhuizen of kinderafdelingen van algemene ziekenhuizen een Fiepspeelhoek geplaatst. Een aantal Blijf van m'n Lijfhuizen heeft een Fiep-speelgoedbank, gevuld met allerlei Fiep-speelgoed ontvangen. In het voorjaar van 2006 gingen 250 Fiep-tekenkisten met teken- en schilderspullen naar Bosnië. Ook heeft zij een Fiep Westendorp Beurs ingesteld voor veelbelovende jonge illustratoren. De winst die wordt gemaakt met merchandising, boeken en DVD's gaat naar de FWF.

November 2009




Ingezonden persbericht