Gemeente De Bilt


Laatste obstakel ontwikkeling bedrijvenpark verdwenen

Erfdienstbaarheid Larenstein opgeheven

Het laatste obstakel in de ontwikkeling van bedrijvenpark Larenstein is opgeruimd. In juli heeft de rechtbank de vervroegde onteigening van de erfdienstbaarheid die rustte op voormalige MOB terrein aan de Groenekanseweg uitgesproken. Inmiddels is dit vonnis onherroepelijk en is het ingeschreven bij het Kadaster. Nu staat niets de ontwikkeling van bedrijvenpark Larenstein meer in de weg.

De ontwikkeling van het groene bedrijvenpark heeft nogal wat moeilijkheden en vertragingen gekend. Zo heeft de procedure rond het bestemmingsplan een aantal jaren in beslag genomen. Het ongeluk met de sloop van de bunker op 7 juli 2008 kwam daar nog eens bovenop. Nu de raad op 29 oktober jongstleden na alle onderzoeken en verkenningen een keuze heeft gemaakt voor de toekomst van de bunker, door deze te laten staan en een bedrijf te zoeken dat deze kan inpassen in de bedrijfslocatie, is weer een belangrijke belemmering opgeheven. De bodemverontreiniging op grote delen van het terrein was ook een probleem. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de volledige sanering van de bodem van het zuidelijk deel van het bedrijvenpark. Met het opheffen van de erfdienstbaarheid, na een proces van enkele jaren, is ook het laatste obstakel voor de ontwikkeling van bedrijvenpark Larenstein verdwenen.

Uitgifte kavels zuidelijk deel

De gemeente De Bilt is blij dat alle obstakels nu uit de weg zijn geruimd. De kavels op het zuidelijk deel van het bedrijvenpark kunnen nu zonder bezwaar worden verkocht. De gemeente verwacht eind 2009 de eerste koopcontracten voor kavels op het zuidelijk deel te kunnen afsluiten.

Henk van Asch, van Stichting Bedrijventerrein De Bilt is vooral opgelucht: "Het is lange tijd spannend geweest rond de ontwikkeling van het bedrijvenpark. Procedures rond het bestemmingsplan, het probleem met de bunker en het opheffen van de erfdienstbaarheid hebben veel tijd gekost. Voor de bedrijven heeft het wachten lang geduurd. De problemen op de huidige locaties van bedrijven die naar Larenstein willen verhuizen, worden steeds nijpender. Daarom zijn we blij dat niets de ontwikkeling van het bedrijvenpark meer in de weg staat. Nu gaat het volle kracht vooruit!"

Proces schadeloosstelling

Tussen de gemeente en enkele particuliere huiseigenaren loopt nog een procedure over schadeloosstelling naar aanleiding van het opheffen van de erfdienstbaarheid. Dit proces kan nog enige tijd in beslag nemen, maar staat de ontwikkeling van het bedrijvenpark niet in de weg.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patricia Kok communicatieadviseur, telefoon (030) 228 95 02, of met de projectleider, de heer Bram Quaak, via e-mailadres: Larenstein@debilt.nl.

Bilthoven, 13 november 2009