Gemeente De Bilt


Gemeente ontvangt subsidie voor onderzoek tunnel Leijenseweg

Deze week heeft de gemeente van het Bestuur Regio Utrecht ¤ 250.000,- subsidie ontvangen (vanuit de BDU-regeling) voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en het opstellen van het Masterplan omgeving Leijenseweg. Daarmee is het realiseren van een tunnel onder de spoorwegovergang aan de Leijenseweg weer één stap dichterbij gekomen. Veiligheid speelt een grote rol bij dit plan, naast het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de gemeente. De gemeente streeft naar het realiseren van de tunnel uiterlijk in 2013.

Wethouder Arie-Jan Ditewig is enorm blij met de subsidie van de BRU: "Vanaf 2007 span ik mij in om na de tunnel aan de Soestdijkseweg, ook een tunnel te kunnen realiseren onder de spoorwegovergang aan de Leijenseweg. Recente ongevallen benadrukken nogmaals het belang voor een goede oplossing op deze plek. Met de toekenning van deze subsidie door de BRU wordt dit proces flink versneld."

Masterplan

Het aanleggen van een tunnel heeft grote invloed op het verkeer in en om het gebied. Tijdens de werkzaamheden zal bijvoorbeeld een alternatieve route moeten worden gecreëerd. Bovendien heeft de aanleg van de tunnel invloed op de ontsluitingsmogelijk en ontwikkelingsmogelijkheden van een aantal aan de Leijenseweg gelegen terreinen, zoals de huidige locatie van de brandweerkazerne en het terrein van Inventum. Om alles in samenhang te kunnen ontwikkelen, ook met het oog op de toekomst, stelt de gemeente De Bilt een zogeheten masterplan op. In dat masterplan is ook het ontwerp van de tunnel opgenomen. Het Masterplan Leijenseweg biedt de uitgangspunten voor een samenhangende ontwikkeling van het hele gebied, inclusief een kwaliteitsverbetering op de langere termijn. Met de subsitie van de BRU kan nu definitief vaart gemaakt worden met het uitwerken van het Masterplan. Begin 2010 worden naar verwachting de eerste resultaten gepresenteerd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patricia Kok communicatieadviseur, telefoon (030) 228 95 02.

Bilthoven, 13 november 2009