Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Motie PvdA, SP en GroenLinks aangenomen door gemeenteraad Haarlem

Betaalbaar wonen voor grote gezinnen

De gemeente moet samen met corporaties in kaart brengen hoe groot het aantal grote gezinnen is in Haarlem die wonen in een te kleine woning. Zo nodig moet het College met voorstellen komen om hier iets aan te doen. Dat stellen PvdA, SP en GroenLinks in een motie, die donderdag 12 november werd aangenomen door de Haarlemse gemeenteraad.

Haarlem telt ruim 3000 grote gezinnen, bestaande uit vijf of meer personen. In andere (met Haarlem vergelijkbare) steden blijkt dat circa twintig tot dertig procent van de grote gezinnen in een te kleine woning woont. Volgens de normen is er per persoon tenminste 16 m2 nodig (80 m2 bij vijf personen), maar veel grote gezinnen wonen in woningen kleiner dan 60 m2. Het gaat bovengemiddeld vaak om minimagezinnen, die zijn aangewezen op de sociale volkshuisvesting. Onduidelijk is hoe groot deze problematiek in Haarlem is, maar de PvdA hoort wel vaak dat dit ook in onze stad speelt.

PvdA-raadslid Jeroen Fritz, initiatiefnemer van de motie: "Het opgroeien van kinderen in een te klein gehuisvest gezin kan tot verschillende problemen leiden. Zo lopen kinderen vaker ontwikkelingsachterstanden op, omdat zij thuis onvoldoende ruimte hebben om te spelen en te leren. Ook kan het tot overlast leiden, omdat kinderen en jongeren gedwongen worden veel op straat te hangen wanneer er binnenshuis te weinig ruimte is. Wij willen dan ook dat het College in kaart brengt hoeveel grote gezinnen er in Haarlem gehuisvest zijn in volgens de normen te kleine woningen".

Wanneer blijkt dat ook in Haarlem veel grote gezinnen te klein zijn gehuisvest vraagt de motie het College van B&W met voorstellen te komen om dit op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door vrijkomende grote goedkope huurwoningen met voorrang aan te wenden voor grote gezinnen (via de 30% vrije verdeelruimte) of door meer grote sociale huurwoningen te bouwen.

De motie kreeg bij de stemming in de gemeenteraad steun van PvdA, SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Partij Spaarnestad en een deel van de VVD-fractie.

*** EINDE PERSBERICHT ***