Gemeente Tilburg

Blijk van waardering voor mantelzorgers

Gemeente Tilburg stelt waardebonnen beschikbaar

Tilburgse mantelzorgers krijgen, als blijk van waardering, een waardebon van de gemeente. Voor hulp van een klussendienst, een grote schoonmaak, de seniorenoppascentrale, een bloemetje, een bezoek aan de bioscoop of een lekkere lunch. De waardebonnen worden verstrekt via Loket Z. Mantelzorgers kunnen zich melden bij één van de acht Loketten Z. Er zijn in totaal 2.500 waardebonnen beschikbaar tot het eind van 2010. Vanochtend genoten enkele mantelzorgers samen met wethouder Gon Mevis (zorg en welzijn) van een lunch die speciaal voor hen klaargemaakt was. Met de bijeenkomst wilde de gemeente de waardebonnen onder de aandacht brengen. Grenzen bewaken
"Dat mensen voor anderen zorgen is goud waard. Daarom krijgen ze een waardebon. Daarbij wijzen de medewerkers van Loket Z er ook op dat mantelzorgers goed voor zichzelf moeten blijven zorgen. Mantelzorgers moeten hun eigen grenzen goed bewaken. Dat dreigt er namelijk, tijdens al dat zorgen, wel eens bij in te schieten", aldus wethouder Gon Mevis. Sinds begin september heeft Loket Z al tweehonderd waardebonnen uitgedeeld aan klanten. De waardebonnen bieden een mooi aanknopingspunt voor een gesprek. Wat gaat goed? Wat kost veel energie? Is ondersteuning nodig, zodat de mantelzorger het zorgen langer vol houdt? Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er allemaal in Tilburg? Voorbeelden
Wie hebben al bonnen gekregen? Een paar voorbeelden:
- Een vrouw zorgt voor haar zieke partner. Niet alleen het zorgen, maar ook de administratieve zaken en de emotionele belasting maken dat zwaar. Loket Z heeft haar gewezen op de ondersteuningsmogelijkheden in Tilburg. En een waardebon gegeven voor de klussendienst van WZSW.

- Een dochter zorgt voor haar oude schoonmoeder. Ze zorgt voor de medicijnen, doet de was, de administratie en allerlei klusjes. En wordt verrast met een bloemenbon.
- Een gezin dat vaak zorgt voor opa, heeft bioscoopbonnen gekregen voor het hele gezin. Zo kunnen ze samen gezellig een avondje uit.

- Een echtpaar dat voor meerdere zieke familieleden zorgt, heeft een waardebon gekregen voor een grote schoonmaak, omdat ze niet meer toekomen aan het huishouden.

- Een vrouw die zorgt voor haar demente man heeft een waardebon gekregen voor de senioren-oppascentrale. Zo kan zij een keer op pad terwijl de zorg voor haar man wordt overgenomen.

- Drie zusjes delen de zorg voor hun zieke moeder. Zij hebben waardebonnen gekregen om met zijn drieën te gaan lunchen.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.




Gemeente Tilburg