Politie Twente

Persbericht Politie Twente 13 november 2009

Jan Camphuis: 053-4555588

Na onderzoek groot aantal gestolen fietsen weer terug naar eigenaren

Almelo

Naar aanleiding van een aantal onderzoeken met betrekking tot diefstal van fietsen is het de politie in Almelo gelukt om in totaal 45 fietsen die gestolen bleken te zijn, terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren. Dit bleek erg moeilijk omdat vaak geen aangifte was gedaan

Dinsdag 22 september jl. werd een 33-jarige Almeloer aangehouden die in het bezit was van een fiets die gestolen bleek te zijn. ( zie het hieronder cursief afgedrukte persbericht van 23 september). Een onderzoek werd ingesteld en in totaal werden in dit onderzoek 12 personen aangehouden. Een van deze aangehouden personen een 48-jarige Hengeloer kon als hoofdverdachte worden gezien en is bij justitie voorgeleid. Hij is ondertussen net als de andere 11, allemaal afkomstig uit Almelo, weer in vrijheid gesteld in afwachting van een beslissing van de officier van justitie. De 48-jarige stal de fietsen en leverde ze bij een van de anderen af, die voor eventuele doorverkoop zorgde. In totaal zijn in dit onderzoek 18 fietsen, die allemaal van diefstal afkomstig waren, bij deze personen aangetroffen. De fietsen zijn terug naar hun eigenaar dan wel eigenaresse woonachtig in Borne, Goor, Hengelo, Almelo en Wierden.

In de periode daarna werden bij diverse onderzoeken ook meerdere fietsen aangetroffen die van diefstal afkomstig waren. Met de hierboven genoemde 18 fietsen gaat het in totaal om 45 fietsen die teruggeven konden worden aan de eigenaren. In sommige gevallen kon een verdachte worden aangehouden, ( zie cursief afgedrukte persbericht van 25 september hieronder), maar soms ook niet en werden alleen maar gestolen fietsen aangetroffen.

Op dit moment is het onderzoeksteam van de politie, wat zich met deze fietsendiefstallen bezig houdt, nog druk bezig om de diefstal van een aantal van de hierboven genoemde diefstallen op te lossen en er daders voor aan te houden. Hierover kunnen nog geen nadere mededelingen worden.

Gedurende al deze onderzoeken werd duidelijk dat het zeer moeilijk is om gestolen fietsen terug te bezorgen bij hun eigenaar omdat in veel gevallen bleek dat er geen aangifte was gedaan. In de meeste gevallen ging het daarbij om fietsen van tussen de 500 en 1000 euro. Het advies is dan ook om altijd aangifte te doen van diefstal van een fiets. Internetaangifte is daarbij een van de mogelijkheden.