Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 13 november 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van het Raamverdrag van de Verenigde Naties rond klimaatverandering en het protocol van Kyoto, is een Nationaal Klimaatplan opgesteld en een Nationale Klimaatcommissie opgericht. In aansluiting op het aantreden van de nieuwe Vlaamse Regering, duidt deze nu de vertegenwoordigers van het Vlaamse Gewest en de plaatsvervangende leden aan in deze Nationale Klimaatcommissie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een strategische investerings- en opleidingssteun toe aan volgende bedrijven: NV Hansen Transmissions International in Edegem (500.000 euro), ON Semiconductor Belgium BVBA in Oudenaarde (547.000 euro), Recticel NV in Wetteren (1 miljoen euro), NV Scheerders Van Kerchove's Verenigde Fabrieken (SVK) in Sint-Niklaas (819.000 euro), NV Steelcoat in Lummen (1 miljoen euro), NV UTEXBEL in Ronse (1 miljoen euro) en NV WYCOR in Wetteren (518.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie van 250.000 euro toe aan de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) in Brussel, als tegemoetkoming in de werkingskosten van de maatschappelijke zetel in Brussel voor 2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van de tweede schijf van het provisioneel krediet voor het EU-voorzitterschap, over de passende basisallocaties van de betrokken beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van de provisionele kredieten voor uitzonderlijke kosten voor de werking en de uitrusting van de kabinetten.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de inwerkingtreding van het decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Na advies van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het procedurebesluit voor de Vlaamse Regulator voor de Media en het besluit over de toekenning van zendvergunningen aan de erkende particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen. In het nieuwe decreet radio-omroep en televisie wordt de erkenningsprocedure in sommige gevallen vervangen door een kennisgevingsprocedure. Voortaan is een kennisgeving vereist voor de andere radio-omroeporganisaties, de particuliere niet-lineaire radio-omroeporganisaties, de private en de niet-lineaire televisieomroeporganisaties, de dienstenverdelers en de kabelomroepnetwerken. Daarnaast worden er een aantal administratieve vereenvoudigingen doorgevoerd en een aantal onregelmatigheden rechtgezet. In het zendvergunningenbesluit wordt het SEPA-formaat voor bankrekeningen toegevoegd. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State. Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet voor de sectorale akkoorden 2005-2007 en 2008-2009.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op voorwaarde van enkele tekstuele aanpassingen stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit dat de organisatie regelt van de controle van lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het stuurpersoneel van burgerlijke luchtvaartuigen. De wijzigingen omvatten onder andere het verplicht ondergaan van een geneeskundig onderzoek klasse 2 voor het verkrijgen van een oefenvergunning privaat vliegtuig- of helikopterbestuurder; het definiëren van het begrip 'uitgebreid geneeskundig onderzoek'; het aanpassen van de procedure voor schorsen of intrekken van de erkenning van Expertisecentra voor luchtvaargeneeskunde en geneesheren-examinatoren en voor het hernieuwen van de erkenning van erkende geneesheren-examinatoren.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 556.000 euro toe voor het werkingsjaar 2009 aan de vzw 'Max-Mobiel' in Gent voor de organisatie van het project Max Mobiel.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering stelt Johan Van den Driessche aan als onafhankelijk voorzitter in de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de SERV, VRWB, de SAR iV, de SAR WVG, de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpdecreten met de bepalingen tot begeleiding van de derde aanpassing van de begroting 2009 en de begroting 2010 en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Beide ontwerpdecreten worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement. Voor de bepalingen van het ontwerp van amendement tot wijziging van beide decreten wordt het advies ingewonnen van de SERV, de VlOR en VRWB, daarna gaan deze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat voor kleine handelingen van algemeen belang of voor lijninfrastructuurwerken en nutswerken met een gemeentelijk karakter of voor een kleine wijziging mag afgeweken worden van de stedenbouwkundige voorschriften. De Vlaamse Regering definieert nu over welke handelingen en werken het gaat en legt hiervoor nu de voorwaarden vast. Daarvoor wijzigt ze, na advies van de Raad van State, definitief het besluit van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de werken, handelingen of wijzigingen van algemeen belang.

Op voorstel van minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege

Volgens het afvalstoffendecreet worden geschillen over de milieuheffing op vaste afvalstoffen eerst voorgelegd aan een adviescommissie. De ministers bevoegd voor leefmilieu en voor financiën en begroting stellen gezamenlijk de voorzitter van deze commissie aan. Doordat de functie van de huidige voorzitter gewijzigd is, kan deze zijn taak niet meer waarnemen, en moet een nieuwe voorzitter worden aangesteld. De Vlaamse Regering stelt daarom Nektaria Moskofidis aan als voorzitter voor de Geschillenadviescommissie rond milieuheffingen op vaste afvalstoffen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters en minister Pascal Smet

Wie competenties heeft verworven kan deze sinds 2005 laten valideren door een ervaringsbewijs of titel van beroepsbekwaamheid. Het ontwerp van decreet over de Kwalificatiestructuur en een evaluatie van de dienstverlening hebben gezorgd voor een aantal acties tot bijsturing. Na advies van de SERV en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering daarom definitief het besluit over het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid. De wijzigingen moeten de procedure om een ervaringsbewijs te bekomen vereenvoudigen, de kwaliteit van de dienstverlening verhogen en de administratieve lasten voor de doelgroepen verminderen.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1257935304347