Gemeente Barendrecht

Barendrecht ondertekent overeenkomst Nieuw-Reijerwaard

BARENDRECHT (vrijdag 13 november 2009) - De gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de Ministeries van Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben gisteravond 12 november hun handtekening gezet onder de bestuurlijke overeenkomst bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard. De overeenkomst maakt de weg vrij voor een versnelde omvorming van het huidige kassengebied tot bedrijventerrein. Het gebied is bestemd voor arbeidsintensieve logistieke en logistiek ondersteunende bedrijvigheid. Daarbij is de primaire doelgroep bedrijvigheid die aanvullend of versterkend is voor het al aanwezige agrologistieke cluster van de Freshport Barendrecht/Ridderkerk.

Barendrecht heeft nagenoeg geen grond meer voor uitbreiding van haar bedrijventerreinen. Met name de expansie bij de bedrijven in de agri-sector op bedrijventerrein BT-Oost neemt een zodanige vlucht dat er dringend meer ruimte nodig is. Op Ridderkerks grondgebied is die ruimte er wel om te voorzien in de behoefte van de Barendrechtse agri-ondernemers, namelijk in de polder Nieuw-Reijerwaard. Wethouder Bas Nootenboom, die namens het college van Barendrecht de overeenkomst tekende, zegt hierover: 'Met deze ondertekening onderstrepen we als Barendrecht het belang van regionale samenwerking. Het levert meer werkgelegenheid en meer inkomsten op, want het gaat om hoogwaardige handelsbedrijven met een hoge arbeidsintensiviteit. En op deze manier kunnen de agribedrijven in deze regio blijven. Dit is een goede zaak voor onze lokale en regionale economie.' Het ondertekenen van de overeenkomst Nieuw-Reijerwaard betekent een eerste stap in de ontwikkeling van dit stadsregionale project. De Stadsregio Rotterdam, Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht starten nu met de voorbereiding van een samenwerkingsovereenkomst, waarin precieze afspraken over de verdere ontwikkeling worden gemaakt.

Economisch dynamische gemeente

Barendrecht scoort al jarenlang goed op economisch gebied. Uit het jaarlijkse onderzoek van het blad Elsevier en Bureau Louter bleek vorig jaar nog dat de gemeente, als het gaat om economische prestaties in 2007, wederom het beste presteerde in Zuid-Holland. Landelijk eindigde Barendrecht op een vierde plek, waarmee al zeven jaar een plek in de landelijke top zes wordt behouden. De agrisector draagt daar in belangrijke mate aan bij.




Gemeente Barendrecht