Ingezonden persbericht


Persbericht, Amsterdam, 13 november 2009

Woonzorgcentrum De Rietvinck op nominatie Hedy d'Ancona-prijs

Samen met vijf andere projecten in Nederland is woonzorgcentrum De Rietvinck genomineerd voor de Hedy d'Ancona-prijs 2010. Deze prijs wordt om het jaar uitgereikt voor een gebouw uit de zorgsector dat zich kenmerkt door excellente zorgarchitectuur. De Rietvinck, woonzorgcentrum in hartje Amsterdam, is in opdracht van zorgorganisatie OsiraGroep volledig herbouwd volgens ontwerpen van Marc Prosman Architecten.

Woonzorgcentrum De Rietvinck van OsiraGroep is één van de zes projecten die is genomineerd voor de Hedy d'Ancona-prijs 2010. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een recent gebouwd/verbouwd complex met de meest excellente zorgarchitectuur van Nederland. Gekeken wordt naar de toepassing van update vakkennis van architectuur, interactie met de omgeving, technische innovatie, slimme interieurinrichting en tevredenheid van de gebruikers.

Begin november 2009 is woonzorgcentrum De Rietvinck in de Jordaan in gebruik genomen na een grondige verbouwing en gedeeltelijke vernieuwbouw van veertien maanden. Resultaat is een luxueus zorgwoonoord dat perfect past in de Amsterdamse binnenstad. Marc Prosman Architecten heeft extra vierkante meters woonoppervlak gecreëerd door aan de Brouwersgracht en aan de Vinkenstraat een extra verdieping op het bestaande gebouw te plaatsen. Aan de buitenkant doen deze repeterende puntgevels denken aan de pakhuizen van weleer. De 68 bewoners van De Rietvinck leven in ruime zorgappartementen of groepswoningen en beschikken over een eigen rolstoeltoegankelijke badkamer. Extra aandacht is besteed aan het interieur, met warme kleuren, sfeervol behang en duurzame materialen. Woonzorg Nederland is de eigenaar van het pand.

De jury van de Hedy d'Ancona-prijs heeft onder voorzitterschap van Ton Venhoeven uit honderdentwaalf ingezonden projecten zes locaties genomineerd. De nominaties zijn: Woonzorgcentrum De Rietvinck (Amsterdam), woonwerkproject Oosterdel (Broek op Langedijk), Deventer Ziekenhuis (Deventer), Gezondheids-centrum Jozef (Deventer), Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (Arnhem) en Verpleeghuis De Hogeweyck (Weesp). Vanaf januari 2010 bezoekt de jury de zes genomineerde locaties. Meer informatie op: www.hedydanconaprijs.nl.