Stichting Bouw Research

SenterNovem gaat op in nieuw agentschap

13 november 2009

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken maakte onlangs bekend dat drie agentschappen van haar ministerie samen verder gaan onder de naam Agentschap NL. De EVD, Octrooicentrum Nederland en SenterNovem bundelen vanaf 1 januari 2010 hun krachten. Op het gebied van duurzaamheid, innovatie, samenwerking en internationaal ondernemen is er voortaan één organisatie. Eén organisatie waar ondernemers, kennisinstellingen en overheden terecht kunnen voor informatie, advies, financiering en netwerken.

Vijf divisies

De verschillende expertises worden ondergebracht in vijf divisies: NL Energie en Klimaat, NL EVD Internationaal, NL Innovatie, NL Milieu en Leefomgeving en NL Octrooicentrum. SenterNovem voert een groot aantal regelingen en programma's uit op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De EVD stimuleert initiatieven in internationaal ondernemen en samenwerken en Octrooicentrum Nederland is de octrooiverlenende instantie voor Nederland. Per 1 januari 2010 gaan ze als één organisatie verder onder de nieuwe naam. Agentschap NL voert ook opdrachten uit voor andere departementen zoals VROM, Buitenlandse Zaken, LNV en Verkeer en Waterstaat.

Signalerende rol

Agentschap NL wil ondernemers in staat stellen datgene te doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen. Het biedt klanten één loket waar ze terecht kunnen met al hun vragen, betere dienstverlening, minder regels en meer duidelijkheid. Minister Van der Hoeven verwacht daarnaast van het agentschap een signalerende rol tussen beleid en maatschappij. Tijdens de bekendmaking zei ze hier het volgende over: ?Ik hoor die signalen (van de maatschappij) vanuit het agentschap graag van jullie. Dat draagt bij aan de kwaliteit van het economisch beleid dat wij ontwikkelen.?

Eigen locatie

In het nieuwe agentschap wordt alle kennis op het gebied van duurzaamheid, innovatie, samenwerking en internationaal ondernemen gebundeld. Vooralsnog blijft ieder onderdeel echter op zijn eigen locatie. De vestigingen van SenterNovem in Den Haag, Sittard, Utrecht en Zwolle blijven dus in gebruik, evenals die van de EVD in Den Haag en die van OCNL in Rijswijk.

Bron: Ministerie van Economische Zaken.