Gemeente Rotterdam

2009 | 48

13 november 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 14 t/m 22 november 2009

Wethouder Lamers reikt prijs Enterprize Contest uit

Zaterdag 14 november om 21.30 uur reikt wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) de prijs uit aan de publiekswinnaar van de Enterprize Contest in Your Space, Kruiskade 22. Begin september is de wervingscampagne voor The Enterprize Contest gestart. Jongeren (tot 27 jaar) die in Rotterdam wonen, werken of studeren en plannen hebben voor een eigen bedrijf, krijgen met deze contest de kans om hun droom waar te maken. Meedoen levert relevante skills, kennis en contacten op. De jurywinnaar wordt gekroond tot Ondernemersbelofte 2009 en krijgt een vliegende start.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Amy Verkerke, tel. 010 - 489 9394)

Wethouder Grashoff in debat met leerlingen De Palmentuin

Wethouder Grashoff discussieert met leerlingen VMBO De Palmentuin

Maandag 16 november om 9.30 uur gaat wethouder Rik Grashoff (participatie, cultuur en milieu) met leerlingen in debat in VMBO De Palmentuin aan de Palmentuin 77-79. Dit debat is onderdeel van een democratiseringsproject, waarbij scholieren debatteren met Rotterdamse politici. De leerlingen bereiden zelf stellingen voor over onderwerpen die zij interessant vinden, met behulp van een leerkracht. Daarna debatteren zij over deze onderwerpen met wisselende lokale politici. De leerlingen van de Palmentuin willen in ieder geval van wethouder Grashoff weten wat hij doet om discriminatie in de stad tegen te gaan.

(Voor meer informatie: PUURee, Peter Rijsewijk, tel. 020 - 667 3200)

Wethouder Lamers doopt 25ste zeecontainer voor scholen in Suriname

Jeugdwethouder Peter Lamers doopt op maandag 16 november om 15.00 uur de 25ste zeecontainer van het schoolhulpproject voor Suriname voor het stadhuis op de Coolsingel. De container is gevuld met lesmateriaal en overbodig schoolmeubilair dat nog in goede staat verkeert, afkomstig van scholen. Dankzij donaties van particulieren en bedrijven kunnen de spullen verscheept worden naar Suriname. Het doel van het schoolhulpproject is de kwaliteit van Surinaamse scholen te verbeteren. (Voor meer informatie: Schoolhulpproject, Cees Verschoor, tel. 010 - 489 6340)

Wethouders Schrijer en Lamers bij startbijeenkomst SportOnderwijsCentrum

Maandag 16 november om 18.00 uur vindt de feestelijke startbijeenkomst plaats van het SportOnderwijsCentrum in De Kuip, Olympiaweg 50. Drie besturen voor voortgezet onderwijs, BOOR, LMC en CVO hebben juli jl. besloten samen te gaan werken aan de totstandkoming van een SportonderwijsCentrum (SOC) op Rotterdam Zuid. Binnen dit SOC worden de functies sportfaciliteiten, sporteducatie en onderwijsvoorzieningen voor talenten en voor potentiële topsporters gecombineerd. Dagvoorzitter Diny Roodvoets zal de wethouders Dominic Schrijer (o.a. sociale zaken) en Peter Lamers (o.a. sport) vragen partner te worden van het project. (Voor meer informatie: Stuurgroep SOC, Diny Roodvoets, tel. 010 - 493 3364)

Wethouder Vervat opent Rotterdam Entrepreneurship Week

Op maandag 16 november opent wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) om 18.00 uur de Rotterdam Entrepreneurship Week in het Bibliotheek Theater (Hoogstraat 110). De wethouder geeft uitleg over het belang van ondernemerschap voor de stad, het stimuleren van jongeren om te ondernemen. De opening wordt gevierd met muzikale optredens van onder andere CODARTS, Albeda Popacademie, Zadkine Popacademie en Pro-Hobentut. Het is voor het eerst dat de Rotterdam Entrepreneurship Week in Rotterdam plaats vindt. In de week staat ondernemerschap, en dit jaar jong ondernemerschap in het bijzonder, centraal. De organisatie van de week bestaat uit een unieke samenwerking tussen verschillende Rotterdamse onderwijsinstellingen (MBO, HBO en Universiteit) en de Gemeente Rotterdam. Ook het bedrijfsleven biedt ondersteuning om de week tot een succes te maken.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Vervat bij ondernemersontbijt

Op woensdag 18 november om 8.00 uur schuiven burgemeester Ahmed Aboutaleb en economiewethouder Hans Vervat aan bij het ondernemersontbijt in het restaurant (H-gebouw) op de campus van de Erasmus Universiteit aan de burgemeester Oudlaan 50. Tijdens het ontbijt wordt de relatie tussen de Erasmus Universiteit en de Rotterdamse ondernemers besproken. Een aantal studenten met een eigen onderneming zijn uitgenodigd om te spreken over hun ervaringen bij het opzetten van een bedrijf. Er wordt besproken wat de gemeente Rotterdam nog meer kan doen om jong ondernemerschap te stimuleren.

(Voor meer informatie: Peter Schuiten Communicatie, tel. 06 - 55 33 12 92)

Burgemeester Aboutaleb opent conferentie 25 jaar partnerschap St. Petersburg en Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op woensdag 18 november om 10.00 uur de conferentie '25 years of partnership relations between St. Petersburg and Rotterdam' in de Burgerzaal van het Stadhuis (Coolsingel 40). Dit jaar bestaat de samenwerkingsrelatie tussen St. Petersburg en Rotterdam 25 jaar. Om dit te vieren organiseren de Kamer van Koophandel Rotterdam, het havenbedrijf en de gemeente Rotterdam een tweedaagse conferentie. Van 17 tot 20 november zal de vice-gouverneur van St. Petersburg, dhr. Sergeev, een bezoek brengen aan Rotterdam samen met een brede delegatie bestuursleden en bedrijven uit de Russische stad. De conferentie zal onder andere in het teken staan van economische betrekkingen en architectuur.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

Burgemeester Aboutaleb, wethouders Grashoff en Lamers bij Rotterdams Jeugddebat

Woensdag 18 november zijn de wethouders Rik Grashoff (participatie, cultuur en milieu) van 10.30 - 13.00 uur en Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) van 14.00 tot 14.45 uur aanwezig bij het Rotterdams Jeugddebat 2009 in het stadhuis. Het RJD heeft dit jaar als doel meerdere leerlingen laten kennismaken met het debatteren. Voorafgaand aan het grote debat worden er in vier verschillende deelgemeentes voorrondes voor meerdere scholen georganiseerd. Aan deze voorrondes kunnen in totaal 20 scholen meedoen. Elke school stelt een team samen met 15 debaters. Na de voorrondes blijven er vier scholen over die naar de grote finale van het Rotterdams Jeugddebat 2009 in de raadszaal van het stadhuis doorgaan. Tijdens de grote finale debatteren de leerlingen als fractie met de wethouders over een motie die ze indienen, net zoals dat gaat bij een gemeenteraadsvergadering. Natuurlijk zal er een jury zijn van bekende debaters, die alles in de gaten houden en aan het eind van de dag de beste debater, en de winnende fractie (school) bekendmaken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikt rond 15.30 uur de prijzen uit voor de winnende school en de beste debater.

(Voor meer informatie: Rotterdamse Jongerenraad, Laura Kroes, tel. 010 - 010 - 411 1141)

Wethouder Lamers bij stageontbijt Zadkine

Donderdag 19 november om 9.15 uur geeft wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) een presentatie tijdens het stageontbijt in de Van Goghzaal van ROC Zadkine, locatie Benthemplein. Voor het ontbijt worden praktijkopleiders van stagebedrijven uitgenodigd en hun stagiairs. Zadkine verwacht 150 aanwezigen, onder wie vertegenwoordigers van zo'n 70 stagebedrijven. Wethouder Lamers zal ingaan op het sportbeleid van de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Vervat spreekt bij the Enterprize Experience

Economiewethouder Hans Vervat spreekt op woensdag 18 november om 16.30 bij The Enterprize Experience in poppodium WATT aan de West-Kruiskade 26. The Enterprize Experience geeft jongeren een exclusief kijkje in de keuken van Rotterdamse topondernemers. Zij zullen de deelnemers alles bijbrengen over ondernemen: de risico's, de uitdagingen van diepe dalen tot explosieve groei en hoe daar mee om te gaan. Wethouder Vervat (Economie, Verkeer en Vervoer) opent The Experience, hij spreekt de deelnemers over het belang van jong ondernemerschap. Verder spreken topondernemers Michel Smit over het succes van Off_Corso en Bob Ultee over het geurrijke Sabon. Verder spreekt de heer de Kuyper over de Kuyper likeuren en vertelt Arno Eijmeren van de Che Group hoe het is om als jong bedrijf samen te werken met familiebedrijf de Kuyper. Van 16 tot en met 19 november vindt de Rotterdam Entrepreneurship Week plaats. In deze week staat ondernemerschap, en dit jaar jong ondernemerschap in het bijzonder, centraal.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Amy Verkerke, tel. 010 - 489 9394)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Lamers bij Rotterdam Entrepreneurship Week 2009

Wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) opent op donderdag 19 november om 11.10 uur de Rotterdam Entrepeneurship Week 2009 in de Burgerzaal van het stadhuis. "De wereld onderneemt in Rotterdam" is het thema van de Rotterdam Entrepreneurship Week 2009. Om 14.10 uur houdt burgemeester Aboutaleb een toespraak, gevolgd door minister Ronald Plasterk (ministerie van OCW). De week is bedoeld om de verbinding te leggen tussen ondernemerschap en onderwijs. De Rotterdam Entrepreneurship Week komt voort uit een initiatief van het Kaufmann Institute in de Verenigde Staten. Iedere derde week van november wordt de Global Entrepreneurship Week wereldwijd door ondernemende mensen i.s.m. het bedrijfsleven en overheidsinstellingen georganiseerd. Dit jaar zullen 77 landen deelnemen, waaronder Nederland. In 2007 en 2008 gingen de steden Amsterdam en Eindhoven Rotterdam voor. (Voor meer informatie: REW 2009, Judith Ploemen, tel. 06 - 199 22 306)

Wethouder Lamers spreekt tijdens Estafettemars tegen Kindermishandeling

In Rotterdam vindt op donderdag 19 november 2009 voor de eerste keer een Estafettemars tegen Kindermishandeling plaats. De Estafettemars wordt ondersteund door een programma met artiesten en een informatiemarkt bij de Laurenskerk. Jeugdwethouder Peter Lamers houdt om 13.30 uur een toespraak en draagt het lichtje over aan de volgende stad. De stichting Estafettemars tegen Kindermishandeling (STEK) vraagt aandacht voor kindermishandeling o.a. door het organiseren van evenementen en het geven van voorlichting aan kinderen en volwassenen. In Nederland staan jaarlijks tussen de 100 en 200 duizend kinderen bloot aan kindermishandeling. (Voor meer informatie: STEK, Patrick Odendaal, tel. 06 - 5196 9147)

Wethouder Schrijer opent Pact op Zuid Denktank

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op donderdag 19 november om 19.00 uur de Pact op Zuid Denktank in de Creative Factory aan de Maashaven Zuid Zijde 2 . Op de plek waar straks gebrainstormd wordt, werd vroeger graan schoon gemaakt. Een mooi voorbeeld van de nieuwe dynamiek die het Pact aan Rotterdam Zuid geeft: van graansilo naar denktank.

(Voor meer informatie: Creative Factory, Leo van Loon, tel. 010-486 22 59 of Pact op Zuid, Marina Woelms, tel. 010 - 417 27 00)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Grashoff bij Rotterdamse Dialoog over angst voor maatschappelijke veranderingen

Op donderdag 19 november 2009 om 19.00 uur organiseren de stichtingen Al Jisr, Scala en Mega Productions in het kader van de Rotterdamse Dialogen 2009 een debat over Angst voor maatschappelijke veranderingen in Beurs-WTC, Beursplein 37. Rotterdammers kunnen tijdens dit debat hun mening laten horen. Ook politici en wetenschappers zullen zich mengen in de discussie; minister Eberhard van der Laan, burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouder Rik Grashoff (o.a. participatie), Marco Pastors (LR) en publicist Paul Scheffer zijn aanwezig. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Tilleke Mul, tel. 010 - 267 4454)

Wethouder Karakus opent winkelcentrum Boulevard Nesselande

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en portefeuillehouder Erwin van Duin (Deelgemeente Prins Alexander) openen vrijdag 20 november om 11.00 uur het winkelcentrum Boulevard Nesselande. Boulevard Nesselande is uniek in Nederland vanwege de combinatie van winkels (10.000 m2), woningen (464 koop- en huurappartementen), een bruisende boulevard en een 800 meter lang zandstrand met recreatiemogelijkheden in één gebied. Er is voorzien in voldoende parkeerplaatsen met een parkeergarage voor 635 auto's, waar iedereen gratis kan parkeren. Inspiratiebron voor het ontwerp waren succesvolle vergelijkbare gebieden in steden als Barcelona en Kopenhagen. Locatie van de opening is het Maltaplein 2.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3511)

Burgemeester Aboutaleb overhandigt eerste exemplaar 'Huis van de levenden'

Op vrijdag 20 november overhandigt burgemeester Ahmed Aboutaleb om 13.30 uur het eerste exemplaar van het boek Huis van de levenden, de Joodse begraafplaats aan de Oostzeedijk te Rotterdam, aan rabbijn Evers in de Raadzaal van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, Oostzeedijk 276. Huis van de levenden is geschreven door Ton Hokken in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam. De Joodse begraafplaats is gesticht in 1696 en is een van de weinige oude monumenten in de stad. De begraafplaats is al bijna twee eeuwen niet meer in gebruik en ligt verscholen achter een muur. Mede daardoor is de plek bij veel Rotterdammers onbekend. Het boek bevat de foto's van grafstenen die het Gemeentearchief Rotterdam in 1976 liet maken, toen veel opschriften in betere staat waren dan nu.

(Voor meer informatie: Susan Kruidhof, Gemeentearchief Rotterdam, tel. 010-267 55 11)

Wethouder Grashoff bij symposium "Opgelucht Ademhalen?"

Op vrijdag 20 november organiseert de DCMR Milieudienst Rijnmond het symposium "Opgelucht ademhalen?" in het Scheepvaart- en Transportcollege op de Lloydpier. De aanleiding voor het symposium is het 40 jarig bestaan van het meetnet. Op het symposium komt het maatschappelijk belang van het meetnet en de complexiteit rond het luchtdossier ter sprake. Tot de genodigden behoren bestuurders, beleidsmakers, betrokken burgers en beheerders van de Nederlandse meetnetten. Tijdens het symposium houdt milieuwethouder Rik Grashoff om 14.00 uur een lezing en verricht de officiële opening van de drie nieuwe Rotterdamse meetpunten. (Voor meer informatie: DCMR, André Snijder, tel. 010 - 246 8605)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Schrijer aanwezig bij Landelijke Bewonersdag

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent zaterdag 21 november om 10.00 uur de Landelijke Bewonersdag. Dit jaar wordt deze dag gehouden op Rotterdam-Zuid in het Nieuwe Luxor Theater (Posthumalaan . Bezoekers kunnen, na aanmelding, mee op excursie en zien wat actieve bewoners uit Charlois, IJsselmonde en Feijenoord doen om hun wijken leuker en leefbaarder te maken. Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is in de middag aanwezig. Er wordt een Lagerhuisdebat gehouden waar bewonersthema's aan bod komen. Minister Van der Laan (wonen, wijken en integratie) doet ook mee aan het debat en reageert met de wethouder ondermeer op de bewonersvoorstellen. Aanmelden kan via www.landelijkebewonersdag.nl

(Voor meer informatie: Pleuni Koopman, LSA, tel. 06-186 807 15 of Marina Woelms, Pact op Zuid tel. 010 - 417 27 00)

Burgemeester Aboutaleb verwelkomt Sinterklaas in Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb verwelkomt op zaterdag 21 november om 12.00 uur Sinterklaas aan de Leuvehoofd. Onder luid gejuich en gezang van de enthousiaste kinderen op de kade van Leuvehoofd wordt de Sint onthaald. Na een kort welkomstwoord van de burgemeester begint de Sint met zijn Pieten een tocht door het centrum van Rotterdam. Deze route loopt vanaf de Leuvehoofd via Schiedamsedijk, Witte de Withstraat, Museumpark, Nieuwe Binnenweg, Mauritsweg en Aert van Nesstraat naar het eindpunt bij Beurstraverse World Trade Center.

(Voor meer informatie: PR Intocht Sinterklaas Rotterdam, Arnoud Kamman, 06 - 53 20 17 01 of www.sinterklaasintocht.nl)

Wethouder Lamers maakt Rondje langs de Velden met Tijd voor Sport

Zaterdag 21 november maakt sportwethouder Peter Lamers samen met KNVB-voorzitter Bernard Fransen een rondje langs een amateurveld van de KNVB. Om 12.30 uur komt een delegatie van de KNVB en de gemeente Rotterdam aan bij voetbalvereniging HWD op sportcomplex Taludhoeve aan de Taludweg 5 in de deelgemeente Overschie. Er zullen zowel binnen als buiten op het veld activiteiten zijn om de resultaten van Tijd voor Sport in de praktijk te zien. In 2006 is er binnen de KNVB een begin gemaakt met het project Tijd voor Sport. Door heel Nederland worden nu ruim 270 voetbalverenigingen ondersteund met extra aandacht voor de grote steden. Er zijn meerdere programma's ontwikkeld, gericht op het binden, behouden en betrekken van voornamelijk allochtone jeugdleden en hun ouders bij de sportvereniging.

(Voor meer informatie: KNVB, Mark van der Kaaij, tel. 010 - 28 62 198)