Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Betreft: 1ste Former West Congres succesvol

UTRECHT - Met enthousiasme laat BAK, basis voor actuele kunst weten dat het 1ste Former West Congres, dat van 5-7 november plaatsvond in Utrecht, succesvol is afgesloten.

Tijdens het Congres spraken kunsthistorici, kunstenaars, filosofen en theoretici met elkaar over de vraag "Welke invloed hebben de gebeurtenissen van 1989 gehad op de kunst van het 'Westen'?"

Dit eerste publieke programma van het meerjarige project Former West had een onderzoeksmatig karakter en gaf aanleiding tot zeer uiteenlopende benaderingen van het thema. Van Boris Groys' "bijna iedereen is een kunstenaar" tot Jalal Toufic's "bijna niemand is een kunstenaar". Van geopolitieke verschuivingen en nieuwe historische ijkpunten tot verschuivingen in het beeldende kunstdiscours, de kunstmarkt en de tentoonstellingspraktijk: in de afgelopen 20 jaar heeft zich een aardverschuiving in de wereld en in de beeldende kunst voltrokken die pas in retrospect in haar volle hevigheid zichtbaar wordt.

Former West stelt zich ten doel deze ontwikkelingen te archiveren en te onderzoeken door middel van tentoonstellingen, publicaties en publieke programma's, om ten slotte af te sluiten met een grootschalige internationale tentoonstelling in 2012-2013. Partners van Former West zijn Afterall Journal and Books, Londen, Centre for the Humanities, Universiteit Utrecht, Utrecht, International Documentary Film Festival (IDFA), Amsterdam, Museum of Modern Art, Warschau, Van Abbemuseum, Eindhoven, en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid.

Gemist?
Het 1ste Former West Congres is in zijn geheel terug te kijken op www.formerwest.org.