Gemeente Rotterdam

2009 | 41

Collegevergadering van

10 november 2009

Burgemeester

1

27-10

Midden juni 2009 heeft het college het Actieplan woonoverlast Rotterdam vastgesteld in de 'beleidslijn Woonoverlast 2009' met als uitgangspunt dat Rotterdammers beschermd worden in hun recht op ongestoord woongenot. De 'beleidslijn Woonoverlast 2009' bestaat uit drie beleidsregels. De beleidsregels zien toe op drie specifieke sluitingsbevoegdheden ten aanzien van woningen/gebouwen, erven/terreinen en erven van burgemeester en college. Van deze bevoegdheid wordt gebruik gemaakt na een zorgvuldige belangenafweging. In het gehele beleidskader wordt vastgelegd op welke wijze de burgemeester en college omgaan met deze bevoegdheden. Het gaat om de beleidsregels 'artikel 174a Gemeentewet over sluiting bij overlast in woningen 2009', 'artikel 13b Opiumwet inzake sluiting drugswoningen 2009' en 'beleidsregel artikel 97 Woningwet inzake sluiting gebouwen wegens aantasting van de leefbaarheid 2009'.

2

03-11

Het college heeft kennis genomen van de voortgang van het Uitvoeringsprogramma Coffeeshopbeleid. De burgemeester heeft de voortgang van verschillende onderdelen van het uitvoeringsprogramma vastgesteld. Het gaat om de verrichte nulmeting, toezicht en handhaving door de politie en het uitvoeringsplan preventie cannabis. Het uitvoeringsprogramma is een uitwerking van het Rotterdamse Coffeeshopbeleid, dat op 1 oktober 2007 in werking is getreden. Hierin staat het ontmoedigen van softdrugsgebruik centraal, met name onder jongeren.

3

10-11

Het college stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor het debat 'Jong en Oud, Centrum Rotterdam' op dinsdag 17 november 2009. Tijdens het debat wordt er gesproken over de overlast rond de Lijnbaan. Ouderen die op of rondom de Lijnbaan wonen hebben last van jongeren die daar rondhangen, met name op vrijdagavond. Ook hebben zij het gevoel dat jongeren geen respect voor hen hebben. Jongeren vinden het niet goed dat ouderen met een boog om hen heen lopen en vooroordelen hebben over hen. Het raadslid Van Muijen (PvdA) treedt bij het ontvangst op als gastheer.

4

10-11

Het college heeft op maandag 9 november de Burgerzaal beschikbaar gesteld voor de netwerkbijeenkomst van het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam (FBNR). Deze bijeenkomst heeft als doel om met vertegenwoordigers van hulp- en dienstverlenende organisaties, fondsen, overheidsdiensten en instellingen, van gedachten te wisselen over de kracht en het belang van samenwerking.

5

10-11

Het college gaat akkoord met de deelname van de burgemeester aan de jaarvergadering Urban Challenges, Sustainable Solutions van het stedennetwerk Eurocities in Stockholm op 25 en 26 november. De conferentie brengt politieke leiders en experts bij elkaar om kennis uit te wisselen op het gebied van economische groei en effectieve oplossingen te zoeken voor de klimaatverandering. Aansluitend brengt de burgemeester van 26 tot 28 november een bezoek aan Oslo. Daar is hij aanwezig bij de jaarlijkse kapceremonie. Dit jaar wordt voor de 59e keer een kerstboom geschonken door het gemeentebestuur van Oslo aan de inwoners van Rotterdam. De officiële overdracht van de kerstboom en het ontsteken van de lichtjes in de boom vindt plaats op vrijdag 18 december om 20.00 uur voor het Stadhuis.

6

10-11

Het college stelt de gemeenteraad voor de "Verordening behandeling bezwaarschriften 2008" te wijzigen. De algemene bezwaarschriftencommissie die de verordening als basis heeft, is onderverdeeld in kamers. In de verordening is vastgesteld over welk onderwerp welke kamer adviseert. Met de voorgestelde wijziging wordt kamer II de kamer die adviseert over omgevingsrecht en huisvesting, wordt kamer IV de kamer die adviseert over subsidie en algemeen bestuursrecht en wordt de taak van kamer VI uitgebreid met advisering over de Wmo.

Wethouder Jeugd, Gezin, Onderwijs, Sport

1

10-11

Het college stelt de raad voor de motie Duys 'Overheid en ouders partners in opvoeding' af te doen. De motie vroeg het college te onderzoeken welke acties nodig zijn om het partnerschap tussen (pleeg)ouders en overheid bij het grootbrengen van kinderen in Rotterdam te verstevigen, te onderzoeken hoeveel kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin staan en hierover regelmatig te rapporteren. Onlangs is een vraaggericht onderzoek onder ouders gestart naar hun wensen en verwachtingen ten aanzien van de dienstverlening vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De uitkomsten zijn van invloed op de verdere invulling en vormgeving van de opvoed- en opgroeihulp vanuit het CJG. De beleidsvisie CJG is naar verwachting begin volgend jaar gereed. Ten aanzien van de wachtlijstproblematiek heeft de wethouder jeugd, gezin, onderwijs en sport de raad per brief geïnformeerd (22 september jl).

Wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie

1

10-11

Het college gaat akkoord met het bezoek van wethouder Bolsius aan de Chinese steden Shanghai, Changzhou en Zhangjiagang van 21 tot en met 28 november 2009. De wethouder leidt een havendelegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van Rotterdamse stuwadoors, cargadoors, expediteurs, douane, tax consultancy en het Havenbedrijf Rotterdam.Het bezoek is gericht op de voor Rotterdam belangrijkste verladers, expediteurs en reders in de bovenstaande steden.

2

10-11

Het college heeft de nieuwe schadetarieven voor 2010 bij ingravingen in verharding vastgesteld. De tarieven zijn vastgelegd in de Schaderegeling Ingravingen Rotterdam (SIR). In de SIR is geregeld dat de leidingexploitant bij ingravingen in de openbare ruimte zelf zorgt voor het herstel van de schade en verantwoordelijk is voor eventuele vervolgschade.

3

10-11

Het college heeft besloten een project te starten voor de invoering van de Single Euro Payment Area, kortweg SEPA. Met de invoering van SEPA in Nederland en de andere eurolanden ontstaat er eenheid in het Europees betaalsysteem. De invoering van SEPA houdt voor de gemeentelijke organisatie in, dat met name geautomatiseerde systemen aangepast moeten worden. Daarnaast worden processen en informatiedragers (zowel papieren als digitale) aangepast.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1

10-11

Het college heeft besloten de wijziging van de notatiewijze van de huisnummering in de GBA-applicatie die op 26 februari 2005 is doorgevoerd, met terugwerkende kracht vast te stellen. Het gaat hierbij om een wijziging van een spatie voor de huislettertoevoeging. Een adres 'straat 161b1' wordt hierdoor gewijzigd in 'straat 161b 1'.

2

10-11

Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Agniesebuurt" gewijzigd vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan Agniesebuurt heeft van 10 juli 2009 tot en met 20 augustus 2009 voor iedereen ter inzage gelegen. In deze periode is één zienswijze binnengekomen. Op grond hiervan heeft het college voorgesteld de toelichting en regels van het bestemmingsplan aan te passen en het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

3

10-11

Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Jacques Dutilhweg. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling kan het aanleggen van een wegtracé voor de ontsluiting van de toekomstige P&R parkeergarage Kralingse Zoom mogelijk gemaakt worden.

4

10-11

Het college stelt de raad voor akkoord te gaan de gemeenschappelijke regeling Grondbank RZG Zuidplas met één jaar te verlengen tot 1 januari 2011. De vijf gemeenten in de Zuidplas: Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht, Gouda en Waddinxveen, hebben samen met de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland op 1 juli 2004 de publieke Grondbank RZG Zuidplas opgericht. De Grondbank koopt op strategisch gelegen plekken gronden aan in het gebied waar het Intergemeentelijk Structuurplan (ISP) begin 2006 voor is vastgesteld door de raden van de Zuidplasgemeenten. Met de verworven en te verwerven gronden ontstaat er voldoende basis aan publieke zijde (dit zijn de betrokken gemeenten en de provincie) om evenwichtig en succesvol tot afspraken en samenwerking te komen met private partijen (bedrijven) die de Zuidplas tot ontwikkeling willen brengen.

5

10-11

Het college stelt de raad voor de motie Harreman over het bestemmingsplan Hoogvliet-Oudeland als afgedaan te beschouwen. In de motie werd het college opgedragen, bij de uitwerking van het bouwplan de oude beeldbepalende wilgen aan de Marthalaan in te passen in het bouwplan en dit als voorwaarde te stellen bij de uitgifte van de grond. Het college onderschrijft de motie en pleit ervoor de bomen in te passen. Het college heeft besloten dit niet op te nemen als voorwaarde bij de uitgifte van de grond, omdat de levensduur van de bomen beperkt is. Bij de aanvraag van de bouwvergunning wordt getoetst of ontwikkelaar Woonbron een zorgvuldige afweging heeft gemaakt bij het inpassen van de bomen.

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* 27-10

het raadslid drs. P.B. van Tijn (VVD) over verstrekken van GBA-gegevens vastgesteld.

het raadslid A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de verkeersproblematiek bij Blijdorp vastgesteld.


*

het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over de stoplichten op het Hofplein vastgesteld.




Gemeente Rotterdam