GroenLinks
Maak met kilometerheffing net zo'n haast als met Crisiswet

Vrijdag 13 november 2009, 20:43u - Kees Vendrik
* kilometerheffing

Maak met kilometerheffing net zo'n haast als met Crisiswet

GroenLinks is blij dat de langverwachte wet op de kilometerheffing er eindelijk is. "Laat het kabinet met de behandeling en invoering net zo'n haast maken als met de Crisis- en Herstelwet. Alle benodigde ingrediënten voor succes zijn voor handen, maar de kok moet nu snel de keuken in en met de receptuur aan de slag", reageert Kamerlid Kees Vendrik.

Het is goed dat de heffing zowel rekening houdt met de uitstoot van ongezonde uitlaatgassen als fijn stof, als met de reële uitstoot van broeikasgassen. Ook met de ambitie om 15% minder autokilometers te gaan rijden is niks mis. Maar er moet nog wel aan de knoppen gedraaid gaan worden.

Meer differentiatie
Op het eerste gezicht lijkt de differentiatie niet groot genoeg. Nu hebben mensen via de aanschafbelasting een flinke prikkel een zuinige auto te kopen en een auto met een draaikolk in de tank in de showroom te laten staan. Met de voorgestelde tarieven bereik je dat effect waarschijnlijk niet.

Vrachtverkeer
Ronduit teleurgesteld is GroenLinks over het veel te lage tarief voor vrachtverkeer. Dat doet geen recht aan het principe 'de vervuiler betaalt'. GroenLinks zal erop blijven aandringen de heffing veel sneller in te voeren en ook gelijk van start te gaan met het spitstarief.