Wet Kilometerprijs belangrijke stap in Anders Betalen voor Mobiliteit

13/11/2009 18:56

Rai Vereniging

Eerlijker betalen voor gebruik auto met kilometerprijs

BOVAG en RAI Vereniging zijn duidelijk in hun steun voor het project Anders Betalen voor Mobiliteit. Met de invoering daarvan gaat de automobilist betalen voor het gebruik van de auto in plaats van voor de aanschaf en het bezit. Dat is een veel eerlijker model. De vandaag door minister Eurlings aan de Tweede Kamer gezonden Wet Kilometerprijs is daarin een belangrijke stap.

Peter Janssen, directeur RAI Vereniging is verheugd dat er met deze wet weer een belangwekkende stap gezet is op weg naar volledig afbouwen van BPM en MRB. "Dat soort belastingen zijn ons al jaren een doorn in het oog. Het is veel logischer te betalen voor het gebruik dan voor het bezit van een auto. Met deze nieuwe wet is wederom een belangrijke stap in de goede richting gezet". Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG, vult hem aan: "Eerlijker verdeling van de kosten is 1, tweede belangrijke punt zijn de gevolgen voor het milieu. Er wordt gerekend met een daling van de uitstoot van CO2 en fijnstof van rond de 10%, dat is een enorme vooruitgang."

Naast de positieve gevolgen voor het milieu zijn er ook positieve gevolgen voor de doorstroming. Door het gedragseffect wordt er uiteindelijk 40-60% minder reistijdverlies geleden. "Een vermindering van de filedruk en daarmee een verbetering van de bereikbaarheid is ook altijd een belangrijk uitgangspunt geweest in de totstandkoming van het project. Minder kilometers rijden met schonere auto's was een belangrijk pluspunt dat de basis vormt voor het maatschappelijk draagvlak. In de Klankbordgroep Anders Betalen voor Mobiliteit hebben BOVAG en RAI Vereniging hard meegewerkt om te zorgen dat het draagvlak ook daadwerkelijk ontstond", aldus Janssen. "Juist dat maatschappelijke draagvlak maakt dat nu de tijd rijp is om meters te maken, alle betrokken partijen kunnen zich vinden in de doelstellingen van Anders Betalen voor Mobiliteit, dat is een belangrijk pluspunt" geeft Burgman aan.

"Op de exacte inhoud van de wet moeten beide organisaties nog goed studeren. Wat de gevolgen voor bepaalde autotypes en merken zijn wordt pas duidelijk nadat we de wet uitgebreider hebben bekeken" zegt Janssen desgevraagd. Belangrijk is wel dat na de mijlpaal van vandaag de daadwerkelijke invoering van het project Anders Betalen voor Mobiliteit voortvarend wordt aangepakt. "We moeten nu doorpakken opdat de overgangsfase zo kort mogelijk duurt", sluiten beide topmannen met een welgemeend advies aan de minister af.

Einde bericht





http://www.raivereniging.nl