Meeste Nederlanders betalen nog te veel voor hun energie


AMSTERDAM, 20091113 -- Een groeiend aantal Nederlanders bespaart op energiekosten door te switchen van energieleverancier. Het hoge aantal "switchers" is vooral te wijten aan de economische crisis en de lage actietarieven die leveranciers momenteel in rekening brengen voor nieuwe contracten.

Jelle Feenstra, manager van de prijsvergelijk- en overstap-website EasySwitch.nl, bevestigt dit. "Mensen proberen momenteel op alles en nog wat te besparen en kijken als eerste naar hun vaste lasten. Tegelijkertijd stunten energieleveranciers met energieprijzen die nog nooit zo laag zijn geweest."

Voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik is het standaardtarief 2.160 euro per jaar, inclusief netwerkkosten en energiebelasting. Momenteel wordt door verschillende leveranciers voor hetzelfde verbruik 1427 euro per jaar in rekening gebracht, wat een besparing oplevert van maar liefst 733 euro per jaar.

Toch heeft volgens EasySwitch 80 procent van alle Nederlanders nog een oud contract van Nuon, Essent of Eneco. Van deze oude contracten is 90 procent te duur maar wel direct opzegbaar. Dit betekent dat er direct overgestapt kan worden zonder een boete te hoeven betalen, aldus Feenstra.