FNV Sport

FNV verbindt kunstmakers en kunstzoekers in eigen huis

FNV en FNV KIEM nodigen je uit voor de weekendexpositie van FNV Kunstwerk op vrijdag 14 en zaterdag 15 november 2008. Acht kunstenaars, allemaal lid van FNV KIEM, exposeren dan in het gebouw van de vakcentrale in Amsterdam. Minister Plasterk opent op zaterdag 15 november de expositie en geeft zijn visie op het beeldend kunstenbeleid. Gastvrouw op deze dag is Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

FNV KIEM telt een respectabel aantal kunstenaars in het ledenbestand. Die kunstenaars moeten door overheidsbeleid steeds meer inkomen uit de markt generen. Via de reguliere kanalen is dat een kostbare zaak, want bij galeries blijft er veel geld aan de strijkstok hangen en je kunst in een museum exposeren levert al helemaal niets op. Het komt erop neer dat iedereen aan de kunst verdient, behalve de kunstenaar. We laten met het nieuwe initiatief FNV Kunstwerk zien dat het ook anders kan.

De kunstenaars krijgen voor de expositie uiteraard hang- en stageld, transportvergoeding en een honorarium voor verrichte werkzaamheden, want één van de doelen van FNV Kunstwerk is het goede voorbeeld geven aan de reguliere marktspelers zoals galeries en musea. Galeries en musea die het goede voorbeeld van FNV KIEM volgen en kunstenaars hang- en stageld betalen, kunnen een FNV Keurmerk aanvragen. Dat laat de kunstliefhebbers die bijvoorbeeld een museum bezoeken zien dat de kunstenaar goed wordt behandeld door de instelling. Het FNV Keurmerk wordt geïntroduceerd op 15 november tijdens het kunstweekend.

De expositie is toegankelijk voor alle FNV-leden, van alle bonden. De leden kunnen de kunst met korting kopen. Deze expositie is ook de eerste van soortgelijke exposities op kantoren van FNV-bonden in het hele land. De eenvoud van het plan, namelijk gebruik maken van de community die FNV KIEM is, maakt het bijna vanzelfsprekend. "Alle FNV bonden bij elkaar tellen 1,2 miljoen leden. Daar zitten uiteraard ook kunstliefhebbers tussen. Wat is er dan mooier dan die kunstliefhebbers via het lidmaatschap van de bond in contact te brengen met kunstenaars (die ook lid zijn van de bond) en zo de markt zijn werk te laten doen," zegt Inger Minnesma, initiatiefnemer van FNV Kunstwerk bij FNV KIEM.

Zin om langs te komen?
Stuur dan je aanmelding onder vermelding van `FNV Kunstweekend' naar kunstweekend@fnv-kiem.nl met vermelding van de dag dat je wilt komen, van welke bond je lid bent en je naam en adres. Zonder aanmelding geen toegang.

Het kunstweekend wordt gehouden in het FNV-gebouw aan de Naritaweg 10 in Amsterdam. Het FNV-gebouw bevindt zich schuin tegenover het NS-station Amsterdam Sloterdijk.