Bisdom Rotterdam reikt diaconieprijs uit

28/10/2009 15:29

Bisdom Rotterdam

'Brood en rozen' voor beste diaconaal project

Zaterdag 14 november 2009 reikt het bisdom Rotterdam voor de twee keer de diocesane diaconieprijs 'Brood en rozen' uit. De eerste prijs bestaat uit 2.500 euro en een kunstwerk dat als wisseltrofee fungeert, de tweede is een bedrag van 1.500 euro, de derde prijs bedraagt 500 euro.

De uitreiking vindt plaats in de H. Marthakerk, Hoefkade 623, 2525 LC Den Haag.

Vanuit het hele bisdom presenteren 23 parochiële groepen hun diaconale werk in de zojuist verschenen brochure Brood en Rozen 2009. Ze zijn genomineerd voor de diaconieprijs. Opmerkelijk is dat het allemaal nieuwe groepen zijn die de vorige keer niet hebben meegedaan. De brochures van 2008 en 2009 tonen zo gezamenlijk een staalkaart van heel diverse diaconale activiteiten in het bisdom. Het is ontroerend te lezen hoe mensen oog en hart hebben voor andere mensen.

Om de diaconale werkers te bemoedigen, te ondersteunen en te stimuleren, biedt het bisdom hen op zaterdagmorgen 14 november een feestelijke bijeenkomst aan. Naast de prijsuitreiking zelf omvat het programma een theatervoorstelling en een flitsende presentatie van alle aangemelde diaconale activiteiten. Het programma biedt ruimschoots gelegenheid voor onderlinge ontmoeting. Ook zijn diverse informatieve stands te bezoeken.

De parochies in het bisdom Rotterdam werden opgeroepen een activiteit of werkgroep aan te melden, die zich bezig hield met diaconie, dat wil zeggen de zorg voor de medemens in nood.

Tot uiterlijk 6 november 2009 kan men zich aanmelden voor deelname.

Erkenning diaconaal werk vrijwilligers

De prijs is door Mgr. Van Luyn in het leven geroepen als erkenning voor het vele diaconale werk in de lokale geloofsgemeenschappen, ter bemoediging en ondersteuning, en als inspiratie voor anderen. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks duizenden uren belangeloos in om de naaste te helpen. De initiatieven bewegen zich tussen de aandacht voor mensen die in de eigen omgeving eenzaam, hongerig of ziek zijn tot het bouwen van scholen en een ziekenhuis in Malawi en actief geld uitlenen in het kader van Microkrediet. Alle ingezonden initiatieven zijn gebundeld in een brochure, die verkrijgbaar is bij het bisdombureau (bureau@bisdomrotterdam.nl).

Prijswinnaars 2008

Vorig jaar werd de Diaconieprijs voor de eerste keer uitgereikt. Toen vielen twee kindervakanties in de prijzen. Zowel de organisatie van de kindervakantieweek van de H. Drie-eenheidparochie in Rotterdam Zuid als die van het kinderkamp van het wijkpastoraat Het Oude Noorden en Crooswijk ontving uit handen van Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam, gezamenlijk een geldbedrag van 2.500,00 euro en de wisseltrofee. Dit kunstwerk is door MARA (maatschappelijke activeringswerk) in Rotterdam ter beschikking gesteld aan het dekenaat Delflanden voor de diaconieprijs die in 2005 voor het eerst als dekenale diaconieprijs is uitgereikt. De twee organisaties besloten meteen dat ze ieder de wisseltrofee gedurende 6 maanden hebben.

De tweede prijs, een bedrag van 1.500 euro, ging naar de Parochiële Caritas Instelling van de Nicolaasparochie te Zoetermeer en de derde prijs (500,00 euro) was voor het project Vrouwen over de drempel van de Naaldwijkse parochie St. Adrianus.

Elisabeth van Thüringen

Naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gest. 1231, copatrones van de Kathedrale Kerk in Rotterdam). De legende verhaalt hoe zij met broden in haar rokken onderweg is naar arme mensen in het naburige dorp, als haar man haar achterop komt, gestuurd door zijn moeder die bang is dat de landgravin alle bezittingen van haar man en zijn familie aan het wegschenken is. Als zij desgevraagd haar rokken opent, vallen er geen broden uit maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas. Op 17 november wordt jaarlijks haar feest gevierd.

Programma:

9.30 uur Inloop met koffie en thee

10.00 uur Opening

10.15 uur Voorstelling door theatergroep 'Additude' (www.additude.nl)

11.00 uur Koffiepauze

11.30 uur Presentatie van alle aanmeldingen,

gevolgd door een feestelijke prijsuitreiking

13.00 uur Gelegenheid om een broodje te eten en nog wat na te praten