Provincie Overijssel

Zelf beslissen over je eigen toekomst

meisje678.jpg (1892 Kb)

Van 14 t/m 21 november is het voor de vierde keer de week van de Jeugdzorg. Met veel kinderen en jongeren gaat het goed, zij hebben geen jeugdzorg nodig. Maar soms hebben ze problemen die ze niet zelf of met hulp van hun ouders kunnen oplossen. Jeugdzorg kan dan helpen. Het kunnen problemen thuis zijn, maar ook problemen op school. Bureau Jeugdzorg kan helpen bij het vinden van oplossingen van problemen. Sinds 2003 wordt in Overijssel aan jongeren met problemen ook de Eigen Kracht-conferentie aangeboden.

Tijdens een Eigen Kracht Conferentie wordt door de familie, vrienden of buren samen met de jongere onder begeleiding van een Eigen Kracht-coördinator een plan gemaakt. Samen bepalen ze wat ze kunnen en willen doen om de problemen op te lossen en welke professionele hulp nodig is. De beste oplossingen liggen meestal voor de hand en worden vaak dicht bij huis gevonden. Mensen die elkaar goed kennen, weten nou eenmaal beter wat goed past dan een onbekende.

Het gaat toch over mijn toekomst?
Veel mensen geven ook aan dat ze het prettig vinden om te ervaren dat zij zelf voor een oplossing hebben gezorgd. Ook jongeren zijn enthousiast. Hoewel zij aangeven dat zo'n bijeenkomst best spannend is, vinden ze het niet meer dan logisch om mee te beslissen: "Het gaat toch over mijn toekomst?".

In Overijssel maakt de provincie voor elke jongere een Eigen Kracht-conferentie mogelijk. Er zijn geen wachtlijsten en er zijn geen voorwaarden. Iedere jongere die om een of andere reden hulp zoekt of een toekomstplan nodig heeft, komt in aanmerking. Dan kan het gaan om schooluitval, problemen thuis, spijbelen, eetstoornissen, pesten, alcohol- en drugs-gebruik, eenzaamheid, schoolkeuze of andere zaken die het leven op z'n kop kunnen zetten.

Eigen Kracht werkt!
Gedeputeerde Ranter: "Ik geloof in deze methode. De kracht is dat mensen de regie in eigen hand houden. En dat de kennis van de familie en de professionele kennis en ervaring van de `hulpverlener', worden gecombineerd. Dat resulteert in solide en veilige plannen voor verbetering van de situatie. Daarom krijgen jongeren in Overijssel die vanaf 2010 bij Bureau Jeugdzorg aankloppen eerst een Eigen Kracht conferentie aangeboden. Gewoon omdat het werkt!"

Op dit moment kijkt de provincie ook op welke manier de Eigen Kracht methode kan worden vertaald naar senioren. De vraag die voorligt, is dan vooral: hoe creëer je voor senioren die last hebben van eenzaamheid of leven in isolement een netwerk waarin ze ondersteuning vinden? Onder de naam Eigen Stuurkracht voor Senioren gaat SVWO/Arcon voor de provincie de komende twee jaren diverse projecten opzetten om invulling te geven aan deze vraag.

De provincie Overijssel stimuleert de Eigen Kracht Conferenties. Op de site van de Eigen Kracht Centrale vindt u meer informatie en contactpersonen.