Gemeente Assen


PERSBERICHT

Assen, 29 oktober 2009

Feestelijke intocht van Sinterklaas in Assen op zaterdag 14 november.

Over een aantal nachtjes slapen is het weer zo ver! Dan komt Sinterklaas weer naar Assen. En wel op zaterdag 14 november.
De Sint is altijd verheugd als hij weer naar Nederland en in het bijzonder naar de Drentse hoofdstad kan gaan. Dit vanwege het grootse, feestelijke onthaal die hem hier te beurt valt door de organisatie van de Stichting Sinterklaasintocht Assen. Maar natuurlijk zeker ook door de duizenden kinderen, vaders en moeders en opa's en oma's, die hem in de Asser binnenstad enthousiast welkom heten.
De goedheiligman pakt bij zijn komst naar Assen dan ook altijd flink uit. Hij komt, nu de Drentsche Hoofdvaart tot in het centrum van Assen weer bevaarbaar is, natuurlijk zelf met de stoomboot aan. Maar daarnaast neemt hij over de weg in een bonte stoet zijn gevolg van honderden zwarte pieten mee, die onderweg muziek maken, hun kunsten vertonen, al dan niet in allerlei vreemde voertuigen en natuurlijk pepernoten uitdelen. Die pepernoten zijn heerlijk vers, omdat Sint ook zijn mobiele pepernotenfabriek weer meeneemt. Wat er verder in de stoet te zien is blijft nog een geheimpje. Natuurlijk komt Americo, het mooie paard van Sinterklaas mee en we hebben uit betrouwbare bron vernomen, dat ook het oefendak van de zwartepietenschool naar Assen komt.

De stoet komt langs de zuidkant van de Vaart, terwijl de Sint gelijktijdig over het water met de boot richting de Asser binnenstad opstoomt. Om ongeveer 12.45 uur komt hij met zijn gevolg bij de kolk aan. Vanaf hier sluit de Sint zich bij de stoet aan en maakt vervolgens een rijtoer door het stadscentrum.
De route is: Collardslaan, Kerkplein, Kerkstraat, Marktstraat, Kruisstraat, Gedempte Singel, Nieuwehuizen, Oudestraat, Koopmansplein.

Op de kop van de Vaart zullen dans- en acrobaatpieten het wachten voor het publiek veraangenamen.
En op het Koopmansplein treedt vanaf 12.00 uur al een pietenband op en geven danspieten een demonstratie van hun kunnen. En er komt hier ook een speciale Sinterklaas-artwall, waar iedereen aan mee kan werken.

pagina 1




Natuurlijk kan op beide locaties ook lekker worden meegezongen met sinterklaasliedjes.

Om ca. 13.30 uur komt Sinterklaas op het Koopmansplein aan, waar hij officieel welkom zal worden geheten door burgemeester Sicko Heldoorn.
Na zijn optreden, vertrekt de goedheiligman om ongeveer 14.00 uur richting Mars(epijn)dijk, waar hij om ongeveer 15.00 zal aankomen bij het winkelcentrum. Een aantal muziekpieten en entertainmentpieten is dan al vooruitgegaan om het daar aanwezige publiek op te warmen en zodoende de Sint in een gepaste, feestelijke sfeer te ontvangen. In de binnenstad blijft, na het vertrek van de Sint, een pietenband en een aantal zwarte pieten achter om daar met muziek en grappen en grollen de hele middag het Sinterklaasgevoel vast te houden.

Tip van de Sint.
Ieder jaar weer raken veel kinderen in de drukte hun papa en mama of opa en oma kwijt. De organisatie van de intocht heeft er voor gezorgd dat er zowel bij de Kolk als op het Koopmansplein plekken zijn waar deze kinderen weer met hun begeleiders verenigd kunnen worden. Deze plekken zijn te herkennen aan de opvallende skydancers. Het is ook zeer telefoonnummer van een van de begeleiders. De organisatie kan dan contact met hun opnemen. U moet uw mobieltje dan natuurlijk wel bij u hebben!

(zie voor meer informatie www.sinterklaasintochtassen.nl)

pagina 2