Universiteit Leiden

25 jaar Biomedische Wetenschappen: persoonlijk onderwijs in het LUMC

Dit jaar viert de opleiding Biomedische Wetenschappen (BW) haar vijfde lustrum. De studie trekt elk jaar weer meer studenten dan de numerus fixus toe laat, maar dat BW een succes zou worden sprak 25 jaar geleden nog niet voor zich.

Het begin

De geschiedenis van de opleiding gaat terug tot 1958. Artsen die onderzoek willen doen schieten tekort op het gebied van onderzoeksvaardigheden. Deze vaardigheden bezitten biologen wel, maar zij hebben op hun beurt weer onvoldoende medische kennis. Farmacoloog Eric Noach concludeert dan ook in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde dat er behoefte is aan een opleiding tot medisch-biologisch onderzoeker. Toch duurt het vanaf dat moment nog ruim vijfentwintig jaar voordat de eerste lichting studenten aan de opleiding - die dan nog Gezondheidswetenschappen heet - kan beginnen.

Logo lustrum

Een moeilijke start

Het idee van een nieuwe opleiding wordt niet meteen omarmt, omdat de medische gemeenschap het nut er niet van inziet. Bovendien vrezen de biologen van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen voor hun eigen bestaan. Toch maakt in 1982 toenmalig decaan van de Faculteit Geneeskunde Koos Tammeling werk van het plan. Noach, Frans Jansen en Flip Quanjer worden aangewezen om de ideeën uit te werken, zij vormen het zogeheten driemanschap. Het driemanschap stuitte ook op verzet: "De minister had juist het aantal eerstejaars geneeskunde flink ingeperkt en andere faculteiten vermoedden dat wij op deze manier het studentenaantal op peil probeerden te houden. Dus protesteerden ze tegen het plan", vertelt Frans Jansen in september van dit jaar aan Cicero, het nieuwsmagazine van het LUMC.

Studenten Gezondheidswetenschappen in 1984

Populair
Toch zet het driemanschap door en het werpt zijn vruchten af: in januari 1984 geeft de minister groen licht voor het oprichten van de nieuwe studierichting. Ook de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen starten de opleiding. Dat het oprichten van Biomedische Wetenschappen geen slecht idee is blijkt 25 jaar later uit het aantal aanmeldingen voor de Leidse opleiding. Per jaar kunnen zeventig studenten beginnen aan de studie, dit jaar waren er bijna honderd vooraanmeldingen.

Hoe komt het dat de studie zo populair is? Student Kattria van der Ploeg, vice-voorzitter van de lustrumcommissie BW, legt uit: `BW is een kleine opleiding waardoor het onderwijs erg persoonlijk is, dat spreekt veel mensen aan. Bovendien zit de studie in het in het LUMC, onder één dak met Geneeskunde, waardoor de vakken klinisch georiënteerd zijn. Studenten BW krijgen bijvoorbeeld, net als studenten Geneeskunde, patiënten te zien.'

Student Biomedische wetenschappen in het lab aan het werk met een pipet.

Nieuwsgierig
Ondanks de overeenkomsten tussen BW en Geneeskunde, verschillen de studenten van de verschillende richtingen behoorlijk. Van der Ploeg: `Een biomedisch wetenschapper is nieuwsgierig van aard en wil graag weten hoe een ziekte precies in elkaar zit. Voor geneeskunde studenten zijn het helpen van de patiënten en de daarbij horende sociale contact belangrijker.'

BW in de toekomst

Hoe zal de BW er uit zien tegen de tijd dat de opleiding het volgende lustrum viert? Er zijn plannen om de opleiding breder te maken en de studenten meer vrije keuzeruimte te geven, omdat er vanuit de arbeidsmarkt vraag is naar afgestudeerden met een brede academische achtergrond. Zo zal het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk zijn om naast de studie BW een minor te volgen op een andere faculteit, zoals bijvoorbeeld de minor Europese Unie-studies. Bovendien zal de opleiding zich nog meer gaan richten op internationalisering en op talentgericht onderwijs.

Bar `Hepatho', de bar van studievereniging MFLS van de opleidingen Biomedische wetenschappen en Geneeskunde.

Lustrumdag
Om het 25-jarig bestaan van de opleiding te vieren, organiseert de lustrumcommissie een reünie en een carrièredag, waaraan studenten en oud-studenten deel kunnen nemen. Reünisten zullen de studenten vertellen over de beroepsperspectieven. Bovendien is een deel van het programma gericht op de geschiedenis en de toekomst, Frans Jansen van het driemanschap zal dan ook het woord voeren. De lustrumdag vindt plaats op 14 november.

Meer over Biomedische wetenschappen


+ Biomedische wetenschappen studeren in Leiden
+ 21 november: open dag bij Biomedische wetenschappen

Nieuwsredactie - 10/11/2009