Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Week van de Jeugdzorg 2009: Gewoon Jeugd(zorg)
Diverse activiteiten van 14 tot en met 21 november

Wie met jeugdzorg in aanraking komt is niet raar. Iedereen kan het overkomen. Jeugdzorgjongeren gaan gewoon naar school, sms-en, sporten, net als ieder ander. Jeugdzorg is een normale voorziening, zoals de huisarts of makelaar, waar je bij hulp naar toe gaat. Gewoon Jeugdzorg is het thema van de vierde Week van de Jeugdzorg, van 14 tot en met 21 november 2009, om het taboe op jeugdzorg te doorbreken.

Ik baal ervan als klasgenoten mij een sticker opplakken omdat ik in een pleeggezin woon. Ik ben een gewone jongen. Sinds ik uit huis ben gaat het contact met mn ouders beter en heb ik minder woedeaanvallen, vertelt een veertienjarige jongen.
Jaarlijks krijgen 150.000 jongeren van 0 tot 18 jaar te maken met jeugdzorg: dat is 1 op de 25 jongeren. Omdat het thuis niet meer gaat of omdat zij gedragsproblemen hebben.

Met de Week van de Jeugdzorg vragen provincies en jeugdzorg aandacht voor jeugdzorgjongeren en hulpverleners. Jeugdzorg kan deze jongeren weer een zo gewoon mogelijk leven bieden. Met begeleiding van een gezinsvoogd in de eigen thuissituatie of soms door uithuisplaatsing bij een instelling of pleeggezin. Daarom is jeugdzorg ook weer niet zo gewoon: het kan het verschil uitmaken voor wie ervan gebruik maakt. In alle provincies vinden activiteiten plaats voor (jeugdzorg)jongeren, ouders, scholen en professionals in de jeugdzorg. In Limburg worden de volgende activiteiten georganiseerd:

JeugdRechtenDag
De Provincie nodigt alle Limburgse kinderen en jeugd uit om zondagmiddag 15 november de JeugdRechtenDag te vieren in het Parkstad Limburg Theater (Heerlen). Met dit evenement worden de jeugdrechten gevierd en wordt tevens het startschot gegeven voor de Week van Jeugdzorg. Tussen 13.00 en 18.00 uur kan men onder andere genieten van optredens van: Nickelodeons nieuwe band ZirkusZirkus, Izonix, Stuffed Animal, Swing inn, Jeugdzorg Got Talent, een modeshow van Berden, Kinjerkraom met de uitreiking van de Kinjerkultuurpries 2009 en een interview met violiste Liza Ferschtman. Daarnaast zijn er vele doe-, kijk- en luisteractiviteiten. Ook de jeugdzorginstellingen zijn vertegenwoordigd. De presentatie is in handen van Sijtje Terpstra en de toegang is gratis.

IKL met kinderen uit de jeugdzorg het bos in!
Tijdens de jeugdrechtendag op zondag 15 november gaat IKL Limburg (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg) met Limburgse kinderen uit de jeugdzorg een dagje het bos in. Vanuit het Parkstad Limburg Theater gaan de kinderen via Kerkrade met het boemeltreintje naar het bos om daar met vrijwilligers van het IKL te werken en een kampvuur te maken.

Start campagne Limburg opent ogen voor kindermishandeling Zondag 15 november wordt in Limburg het startsein gegeven voor de campagne Aanpak Kindermishandeling. Dat gebeurt in de binnenstad van Heerlen en in de omgeving van het Parkstad Limburg Theater. Op diverse locaties zullen de bezoekers er niet omheen kunnen; kindermishandeling komt in ieders omgeving voor. Het infoteam legt uit dat twijfel en onzekerheid over het signaleren van kindermishandeling heel normaal is. Ook moedigt het team mensen aan om advies in te winnen bij vermoedens van kindermishandeling. Meer info over de campagne: www.watkanikdoen.nl.

College van GS vergadert en dincht bij Stichting Jeugdzorg St. Joseph Op dinsdag 17 november 2009 houdt het College van Gedeputeerde Staten haar reguliere vergadering bij de Stichting Jeugdzorg St. Joseph. Aansluitend aan deze vergadering verzorgen jongeren die bij Stichting Jeugdzorg St. Joseph verblijven een dinch (diner/lunch) voor de collegeleden. Na de dinch volgt een werkbezoek aan Het Keerpunt (justitiële jeugdzorg) en Icarus (gesloten jeugdzorg).

Reportages jeugdzorg op TV-Limburg
In de Week van de Jeugdzorg wordt de kijker op TV-Limburg meegenomen in de wereld van de Limburgse jeugdzorg.

Schoolbezoeken in Zuid-Limburg
Hulpverleners uit de Zuid-Limburgse jeugdzorg gaan in de Week van de Jeugdzorg scholen bezoeken. De hulpverleners vertellen daar over hun werk. Wat gebeurt er eigenlijk als je bij Jeugdzorg komt? Met wat voor mensen krijg je daar te maken? Wat levert het je op? Door in de klas te vertellen over andere kinderen en jongeren die het moeilijk hebben gehad en over de manier waarop zij geholpen werden, schetsen jeugdhulpverleners een eerlijk beeld van de mogelijkheden en beperkingen van de jeugdzorg.

Stageplek jeugdzorg voor statenleden in het Sociale Domein Op 20 november tijdens de reguliere statencommissievergadering voor het Sociaal Domein krijgen de commissieleden een stageplek in de jeugdzorg aangeboden. Ze kunnen een dagdeel meelopen op een plek binnen een jeugdzorginstelling. Verder wordt in deze vergadering het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2010 Ieder kind een talent besproken.

Themadag: rechten van het kind
Op 25 november staan jeugdzorginstellingen Xonar en Stichting Jeugdzorg St. Joseph stil bij 20 jaar kinderrechten. Het thema van de dag is gelijkwaardigheid en rechten, hoe te definiëren, te waarborgen en te toetsen?. Jongeren en medewerkers van de groepen buigen zich over een aantal vragen en stellingen rond dit thema.

De Week van de Jeugdzorg is een gezamenlijk initiatief van het IPO, de twaalf provincies en de drie stadsregios Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden en de MO-groep Jeugdzorg (de branchevereniging van de bureaus jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders). Cabaretier Sara Kroos is sinds 2007 de ambassadeur van de jeugdzorg.

Meer informatie:
www.weekvandejeugdzorg.nl
jeugdrechtendag.hyves.nl
www.jeugdzorglimburg.nl

11-11-2009 11:21