Gratis Bloedsuikertest in de apotheek

12/11/2009 10:30

KNMP

Op Wereld Diabetes Dag, 14 november, start de jaarlijkse Bloedsuikertest in apotheken in Nederland. Iedereen met een verhoogd risico op diabetes kan van 14 november tot en met 28 november in de apotheek de bloedsuikerwaarde laten testen.

Vorig jaar zijn tijdens de landelijke Bloedsuikertest 120000 mensen in de apotheek getest op hun risico op diabetes. Ruim 7% van hen had een verhoogde waarde. Dankzij de Bloedsuikertest zijn mensen zich meer bewust van hun risico op type 2 diabetes. Deze variant is in het begin moeilijk te herkennen, maar belangrijk om vroeg te ontdekken. Dan kan de ziekte meteen worden behandeld en minder schade in het lichaam aanrichten.

Bloedsuikerwaarde wordt door middel van een klein vingerprikje bepaald. Binnen vijf seconden is de waarde bekend. In principe hoeft er geen afspraak gemaakt te worden voor de Bloedsuikertest. Ook is het niet noodzakelijk 'nuchter' te zijn. Diabetes kan, in een vroeg stadium, goed behandeld worden. Soms zelfs zonder medicijnen. Daarom is tijdig opsporen van diabetes belangrijk. Kijk op www.apotheek.nl welke apotheek bij u in de buurt meedoet aan de Bloedsuikertest.