Bureau Jeugdzorg Gelderland

Week van de Jeugdzorg

14 tot en met 21 november

Tha bus

De jeugdzorgbus, een gele Amerikaanse schoolbus, bezoekt deze week vijf middelbare scholen. Met de bus rijden jongeren mee die zelf gebruik maken van jeugdzorg. Zij zullen scholieren vertellen over hun ervaringen en leven, een leven dat voor een groot deel net zo verloopt als dat van andere jongeren: ook zij sporten, spelen in een bandje, maken huiswerk.

Ook na de Week van de Jeugdzorg zal de bus scholen blijven bezoeken, maar dan wat minder vaak. Een overzicht van de schoolbezoeken is te vinden op www.thabus.nl.

Stage

Een ander bewezen succesvol onderdeel van de Week van de Jeugdzorg vormen de stages: zo'n 70 raadsleden, wethouders, burgemeesters, statenleden, leden van de Tweede Kamer en ambtenaren lopen deze week een dagdeel stage bij Bureau Jeugdzorg Gelderland en andere organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp. Aan alle stagiaires is gevraagd om zo snel mogelijk na hun bezoek een kort verslag te maken, dat op www.weekvandejeugdzorggelderland.nl wordt geplaatst.

Gelderse Jeugdzorg Award

Op woensdag 18 november wordt de winnaar van de Gelderse Jeugdzorg Award bekendgemaakt. Uit de ruim 45 voorgedragen kandidaten heeft een jury, onder voorzitterschap van Hans Esmeijer, drie mensen genomineerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Luxor Live te Arnhem zal Esmeijer de winnaar bekend maken. Minister van Jeugd & Gezin André Rouvoet zal de prijs overhandigen aan de winnaar. Meer informatie op http://www.geldersejeugdzorgaward.nl.

Werkconferentie

Op donderdag 19 november wordt in de Drufabriek in Ulft een werkconferentie gehouden met als thema 'Pak 't samen op!'.

Veel negatieve beeldvorming over jeugdzorg gaat over de verkokering en het gebrek aan samenwerking in de jeugdzorg. Bij het toekennen van de juiste zorg en begeleiding is het belangrijk dat het kind centraal staat en dat verschillende partijen zoveel mogelijk afstemmen en samenwerken.

Er wordt gewerkt, geprikkeld, gezweet en gesmeed aan negen werktafels met verschillende thema's: De verwijsindex, aanpak hinderlijke risicojeugd, kindermishandeling, nazorg na jeugdzorg, (jeugd)zorg na je achttiende, thuisbegeleiding en lastige regels voor cliënten en professionals.

Concrete voorbeelden en probleemstellingen vormen de basis tot uitwisseling en verdieping, om te komen tot oplossingen. Deelnemers aan de werktafels hebben een persoonlijke uitnodiging (op organisatie of naam ontvangen). Voor het vervolgtraject worden ook andere partijen van harte uitgenodigd.

De werkconferentie wordt georganiseerd door de provincie Gelderland.