Prijs voor scriptie over hoger kankerrisico lab-medewerkers

12/11/2009 13:19

Open Universiteit Nederland

Marijke Scholten en Frans Roza ontvangen de scriptieprijs Natuurwetenschappen 2009 van de Open Universiteit Nederland voor hun onderzoek naar het verhoogd risico op kanker bij laboratoriummedewerkers. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 14 november a.s. tijdens het jaarlijkse symposium van de faculteit Natuurwetenschappen in het studiecentrum van de Open Universiteit in Eindhoven.

De jury roemt hun zelfstandige werkhouding en constateert dat hun onderlinge samenwerking het mogelijk heeft gemaakt om de resultaten diepgaand te analyseren en te verwerken, ieder met hun eigen inbreng en op academisch niveau.

Verhoogd risico

Laboratoriummedewerkers komen dagelijks in aanraking met kankerverwekkende stoffen. Ondanks scherpe veiligheidsmaatregelen neemt de hoeveelheid hiervan alleen maar toe. Scholten en Roza onderzochten of deze beroepsgroep een verhoogd risico vertoont op kanker. Bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam analyseerden zij de gegevens over ziekte en sterfte van Nederlandse laboratoriummedewerkers. Scholten vergeleek deze gegevens met die van collega's buiten deze laboratoria en Roza met die van de Nederlandse bevolking. Zij werden daarbij vanuit het NKI gecoached door prof.dr.ir. Floor van Leeuwen en Thea Mooij MSc.

Conclusie

De onderzoekers stellen vast dat er bij laboratoriummedewerkers sprake is van een verhoogd risico voor tumoren in bloedvormend weefsel. Uit het onderzoek blijkt echter niet dat sterfte of ziekte aan kanker bij deze beroepsgroep vaker voorkomt.. Daarnaast onderstreept het onderzoek het belang van het stipt opvolgen van de veiligheidsvoorschriften en van een goede opleiding voor laboratoriummedewerkers. Ook stellen de onderzoekers voor nader epidemiologisch onderzoek te doen naar sarcoma's (weke delen kanker) omdat hierbij het risico wellicht is onderschat.

Marijke Scholten en Frans Roza

Marijke Scholten (48) begon in 1997 bij de Open Universiteit Nederland te studeren als tweede kansstudent, met toen niet meer dan een vwo-diploma. Ze werkte onder andere bij het NKI als datamanager bij de tumorregistratie.

Frans Roza (52) is medewerker bij een verzekeringsmaatschappij en deed vanaf 1999 de studie Milieunatuurwetenschappen bij de Open Universiteit als hobby. Op grond van zijn vooropleiding had hij een beperkte vrijstelling.

Het juryrapport verwijst naar deze voorgeschiedenis: '... zonder epidemiologische vooropleiding wisten Marijke en Frans het onderwerp succesvol af te ronden door kennis opgedaan in specifieke cursussen te combineren met competenties die zij elders in hun loopbaan hebben verkregen.'

Beide onderzoekers zijn inmiddels cum laude geslaagd voor hun masteropleiding Milieunatuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland.





http://www.ou.nl