NCRV

Het 3e Testament

afl.9; Hoe dingen veranderen als je ze bekijkt in een ander licht

Zaterdag 14 november

19.00 uur, Nederland 2

Het 3e Testament bezoekt Stef Bos

Deze negende aflevering van Het 3e Testament is geïnspireerd door het crossmediale project âIn een ander lichtâ, dat de NCRV dit najaar met zanger en tekstschrijver Stef Bos is gestart. Dit project heeft als basis twaalf op Bijbelse figuren geïnspireerde nieuwe liedjes, geschreven door Stef Bos. Hij herlas de Bijbel, raakte geïnspireerd en daar zijn twaalf liederen uit voortgekomen.

Stef Bos: âIk wilde los van geloof, kerk en dogmaâs twaalf Bijbelse figuren uit de context van het boek halen, waardoor ze in een ander licht komen te staan en het mensen worden van deze tijd.â

Het 3e Testament bezocht Stef Bos in zijn huis in België en sprak met hem over zijn leven en muziek. Hij beschrijft hoe zijn eigen leven in een ander licht is komen te staan. Dit mede door zijn verhuizing van protestants Nederland naar het katholieke België. Stef brengt speciaal voor Het 3e Testament ook twee liedjes uit het project âIn een ander lichtâ ten gehore en speelt het lied van God (âWat ik niet benâ) op de gitaar en het lied van Ruth (in het Afrikaans: âMy land is jou landâ) op de piano.

Nog iemand waar het thema âIn een ander lichtâ op van toepassing lijkt, is Rein Gerritsen, een man wiens leven voortdurend in een ander licht kwam te staan door de bizarre wendingen die het soms nam. Op zijn vijftigste heeft hij al veel meegemaakt. Zo overleefde hij als jonge jongen bijvoorbeeld als enige een fataal auto-ongeluk, waarbij zijn moeder en broer om het leven kwamen. Toen hij na maanden thuis kwam uit het ziekenhuis had hij geen gezin meer en werd hij opgevangen door familie die in het criminele circuit zat.

Uit loyaliteit aan zijn nieuwe 'thuis', raakte Rein zelf steeds meer verwikkeld in criminele activiteiten. Psychotisch en drugsverslaafd belandde hij achtereenvolgens in een psychiatrische inrichting en later 2,5 jaar in de gevangenis. Daar vond gelukkig een ommekeer plaats. Nu is hij bijna 50 jaar, heeft een gezin en kinderen, is afgestudeerd wetenschapsfilosoof en heeft inmiddels vijf boeken geschreven.

Nog steeds echter lijkt zijn criminele verleden hem te achtervolgen. In deze aflevering van Het 3e Testament vertelt Rein zijn eigen verhaal en hoe zijn leven voortdurend âin een ander lichtâ kwam te staan.