Ingezonden persbericht


persbericht, 21 augustus 2009

Museum Ons' Lieve Heer op Solder toont Sinterklaasgedichten uit bezettingstijd

Boek en tentoonstelling tonen Sinterklaastraditie in voor- en tegenspoed

Tentoonstelling: Sinterklaas! Traditie in voor en tegenspoed Data: 14 november t/m 9 december 2009 Adres: Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 40, Amsterdam Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 10 - 17 uur; zondag: 13 - 17 u7 uur Entree: volwassenen ¤ 7; groepen (min. 10 pers) ¤ 5; S; Studenten/CJP/Stadspas ¤ 5; jeugd t/m 18 jaar ¤ 1; ki kinderen t/m 4 jaar, houders MK, IAMsterdam gratis. Publieksinformatie:T. 020 624 66 04 of www.opsolder.nl

Dat Sinterklaasavond zelfs in zware tijden wordt gevierd, is dit najaar het onderwerp van een samenwerkingsproject tussen het Nederlands Centrum voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en Museum Ons' Lieve Heer op Solder. In de gedichtenbundel Zou de goede Sint wel komen? Sinterklaasgedichten uit de Tweede Wereldoorlog (Uitgeverij Balans, oktober 2009) verzamelde NIOD-onderzoeker Hinke Piersma gedichten van particulieren tegen de Duitse bezetting, de Jodenvervolging en over de bevrijding. De gedichten geven een persoonlijk en soms beklemmend beeld van het dagelijks leven tijdens de bezetting. De originele gedichten zullen uitsluitend te zien zijn op de tentoonstelling Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed die Museum Ons' Lieve Heer op Solder van 14 november t/m 9 december 2009 organiseert.

Als zich een traditie in ons collectieve geheugen heeft geworteld, is het wel Sinterklaasavond. Gedichten, surprises, cadeautjes, snoepgoed en liederen roepen bij ieder mens bepaalde emoties op. Niet voor niets staat Sinterklaasavond dan ook op de eerste plaats in de top 100 van tradities, zoals die door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur werd samengesteld. Toch is het Sinterklaasfeest voor niemand hetzelfde. Persoonlijke omstandigheden en tijdgeest bepalen in belangrijke mate de traditie en haar belang voor de betrokkenen.

Op de tentoonstelling toont het museum naast de gedichten ook andere sinterklaastradities, waaronder een bijzondere particuliere kaartenverzameling die de minder bekende traditie van het sturen van Sinterklaaskaarten uitgebreid illustreert. Van historische kaarten rond 1900 tot reclamekaarten uit de jaren '60, Boomerangkaarten en e-cards. Ook cadeaupapier uit verschillende tijden, foto's uit huiselijke kring, een schilderij van een Sinterklaastafel uit de crisisjaren '30 en andere objecten tonen hoe gewoonten en rituelen rondom het Sinterklaasfeest aan verandering onderhevig zijn.

Met Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed besteedt Museum Ons' Lieve Heer op Solder opnieuw aandacht aan de Sint in een tentoonstelling. Vanzelfsprekend, omdat de zolderkerk waaraan het museum zijn bestaan dankt, aan de Heilige Nicolaas was gewijd. De traditionele band tussen de heilige en het museum wordt daarom elk jaar vanuit een ander perspectief belicht.


---