FNV Bouw

AOW geen gelopen race

De coalitiepartijen stelden zich in het debat in de Tweede Kamer pal achter het kabinet op: de AOW-leeftijd moet omhoog. Dat timmert de besluitvorming in de Tweede Kamer dicht, want op die manier is er een meerderheid voor de voorstellen van het kabinet. Maar voor FNV Bouw is het nog lang geen gelopen race. De Eerste Kamer is nu aan zet. Daarom blijft de FNV actie voeren. Op zaterdag 21 november op vier plaatsen: Assen, Deventer, Eindhoven en Rotterdam.

Net als de vakbeweging schoot ook de oppositie gaten in de kabinetsvoorstellen. Hoezo regeling voor zware beroepen? Hoezo redelijke positie van ouderen op de arbeidsmarkt? "Beleid wordt niet sociaal doordat je tien keer achter elkaar beweert dat het sociaal is", aldus voorzitter Agnes Jongerius van de FNV na het debat. Voorzitter van FNV Bouw John Kerstens: "De afgelopen weken had iedereen het bij 'zware beroepen' over de bouwvakker. Maar het enige dat die ervan terugziet, is langer werken voor minder AOW." In de Eerste Kamer kan niet alleen de oppositie, maar misschien ook menig verstandig lid van de regeringspartijen het kabinet terugfluiten.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer was de FNV buiten het Kamergebouw zichtbaar en hoorbaar aanwezig. Ook de bondsraad van FNV Bouw deed aan die demonstratie mee, 's morgens vroeg, vóór het debat over de arbeidsvoorwaarden.

a.p.

Foto Henny Plat