Groen!

Groen! vraagt spoedbespreking slimme kilometerprijs in Vlaanderen

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 14 november 2009 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

Groen! roept de Vlaamse regering op om samen met de andere gewesten af te spreken om mee te liften met het Nederlandse systeem van slimme kilometerprijs. Als de drie gewesten het snel eens raken om de slimme kilometerprijs ook in Vlaanderen, Brussel en Wallonië in te voeren, dan kan dat nog samen met Nederland gebeuren. Vlaams fractieleider Filip Watteeuw zal een resolutie tot invoering van een slimme kilometerheffing indienen en vraagt volgende week woensdag een spoedbespreking en stemming in het Vlaams parlement.

In Nederland werd gisteren een akkoord bereikt over de invoering van een slimme kilometerprijs. Het gaat om een prijs die je betaalt per gereden kilometer. En die zou gelden voor vrachtwagens én voor personenwagens. Er werd gekozen voor een basistarief van 3 eurocent in 2012 dat oploopt naar 6 à 7 eurocent in 2018. Zwaardere voertuigen , meer vervuilende voertuigen en wie in de spits rijdt, zal meer moeten betalen. Zo maak je van de prijs per kilometer een `slimme prijs', die rekening houdt met congestie en met de uitstoot naar het milieu. De vaste verkeersbelastingen worden in ruil afgeschaft.

Nederland maakt nu eindelijk werk van een ecologische belastingshervorming om te komen tot een meer duurzame mobiliteit. De voordelen zouden groot zijn volgens de ministers Bos en Eurlings : 7% minder verkeersdoden, 15% minder autokilometers, 10% minder CO2 en fijn stof en bijna 2/3 van de burgers die in de feiten minder zouden betalen dan vandaag.

Vlaams fractieleider Filip Watteeuw: Overleg op Benelux-niveau zoals open VLD-kamerlid Bart Tommelein voorstelt, is goed op voorwaarde dat het niet de bedoeling is om de Nederlanders terug te fluiten of af te remmen. Maar integendeel om met heel de Benelux Nederland te volgen. En dan liefst zo snel mogelijk opdat we samen het systeem kunnen invoeren. Vlaanderen verdient ook minder CO2, fijn stof en autokilometers meer evenveel mobiliteit dankzij een goed uitgewerkt openbaar vervoersnet."

De groenen werken al lang rond het invoeren van een slimme kilometerheffing. Vier jaar geleden diende toenmalig Vlaams parlementslid Rudi Daems hiervoor reeds een eerste voorstel in. Twee jaar geleden volgde een nieuw. Beide voorstellen werden unaniem verworpen. Filip Watteeuw, fractieleider van de Groenen in het Vlaams parlement, zal het groene voorstel van resolutie tot invoering van een slimme kilometerheffing updaten en terug indienen en daarover volgende week woensdag al een spoedbespreking en stemming vragen.

Filip Watteeuw: "Als Open-VLD fractieleider Tommelein spreekt in naam van zijn partij, dan zullen ze het voorstel moeten steunen. Van de regeringspartijen verwachten we ook de volle steun, zeker omdat dit ook voor Groen! gepaard gaat met een beter openbaar vervoer en minder fijn stof. Bovendien staat de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens in het regeerakkoord en heeft Vlaanderen steeds verklaard te wachten op Nederland om dan tot actie over te gaan. Welnu, de Nederlanders hebben een duidelijk signaal gegeven. Nu is het aan Vlaanderen. Het zou bovendien een bijzonder sterk gebaar zijn aan de vooravond van de grote klimaatconferentie te Kopenhagen"

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter