Gemeente Franekeradeel


60 jarig huwelijksfeest in Franeker

Wierd Pitstra (21 mei 1927) en Dora F.H. Pitstra-Levers (16 november 1927) vierden maandag 16 november a.s. hun diamanten bruiloft. De heer Pitstra is geboren in Gerkesklooster. In 1930 verhuisde het gezin Pitstra naar Franeker en kwamen te wonen op Lankum. Later verhuisde het gezin naar Langhuis te Franeker. Wierd Pitstra was de tweede zoon uit een gezin van maar liefst dertien kinderen. Op veertienjarige leeftijd ging hij werken bij boer Lyklema in Franeker. Later werkte Wierd vanaf 1948 tot aan zijn pensioen bij de Nederlandse Spoorwegen.

Dora Levers werd als oudste dochter geboren in een gezin van vier kinderen te Enschede. Net na de oorlog (augustus 1945) verhuisde het gezin Levers, om gezondheidsredenen van de moeder, naar Franeker. In Enschede was Dora confectienaaister, maar in Franeker kwam ze eerst bij dezelfde boer te werken als haar toekomstige man. Later ging ze werken in de gezinszorg. De overstap naar Franeker was wel even wennen, in Enschede was ze gewend dat alles al heel modern was, maar in de woning in Franeker was geen elektriciteit en geen water. Een voordeel was wel dat ze het buurmeisje werd van Wierd. En van het één kwam het ander. Ze trouwden op Dora haar tweeëntwintigste verjaardag en kwamen bij haar ouders in te wonen op de J. Stapertlaan 8 te Franeker. Na diverse verhuizingen binnen Franeker kwamen ze uiteindelijk terug op de oude stek nadat de ouders van Dora weer teruggingen naar Enschede. Het huwelijk werd verblijd met vier kinderen. Twee jongens en twee meisjes. De meeste kinderen wonen dicht in de buurt. Er zijn 5 kleinkinderen.

Een grote liefhebberij van de bruidegom was zijn tuin bij het spoor, de bruid maakt nog steeds graag kaarten in 3D formaat. Ze wonen nog zelfstandig en kunnen zich prima zonder hulp redden. In de garage staat nog steeds een auto die ze regelmatig gebruiken voor familiebezoek.

De verjaardag van de bruid is tevens de huwelijksdag! Het feest ter ere van het jubileum is op 14 november gevierd met familie en alle kinderen en kleinkinderen.