Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jan Steenstraat 1 - het Jeugdtheaterhuis duikt in de geschiedenis van een bijzondere familie uit Zuid-Holland.

Het Jeugdtheaterhuis brengt het komende seizoen de familievoorstelling Jan Steenstraat 1 uit. Ruim veertig jongeren van het Jeugdtheaterhuis spelen in deze muzikale voorstelling, waarin een bijzondere familiegeschiedenis (en een lang bewaard mysterie) beetje bij beetje ontrafeld wordt. De voorstelling - met veel Hollandse liedjes van toen en nu - gaat op 14 en 15 november in première in de Goudse Schouwburg en is tot en met 28 maart 2010 te zien in het hele land. Met Loes Vos als Oma Fien en Marlieke Fris als Kimberley. Voor iedereen vanaf zeven jaar. Met Jan Steenstraat 1 biedt het Jeugdtheaterhuis handvatten om kinderen te interesseren in geschiedenis in het algemeen en hun eigen familiegeschiedenis in het bijzonder. Met de voorstelling willen de makers het uitwisselen van verhalen binnen families, en daarmee de onderlinge verbintenis, stimuleren.

Over de voorstelling
Het oude huis aan de Jan Steenstraat 1 zit boordevol familiegeschiedenis. Oma, herstellend van een hartoperatie, krijgt haar kleinkinderen te logeren. Neuzend in de kasten, de dozen en de kleren komen voor hen de grote en kleine geschiedenissen van deze familie uit Zuid-Holland tot leven. In die verschillende verhalen ontdekken de kinderen dat de geschiedenis je soms zomaar voor de keuze stelt: blijf ik binnen, dichtbij de familie of ga ik in mijn eentje het avontuur tegemoet? Het één blijkt niet altijd heldhaftiger dan het andere.

Over het Jeugdtheaterhuis
Het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland stimuleert kinderen en jongeren theater tot een zinvol deel van hun leven te maken. Dit doet zij onder andere door het geven van lessen, het maken van voorstellingen en het organiseren van bijzondere kunsteducatieve projecten. Het Jeugdtheaterhuis brengt regelmatig familie- en jongerenvoorstellingen uit met leerlingen van haar lesafdelingen in Gouda, Alphen aan den Rijn, Gorinchem, Capelle aan den IJssel en Leiden. Twee seizoen geleden zagen meer dan 14.500 mensen de familievoorstelling 'Canterbury Tales' en vorig seizoen maakte het Jeugdtheaterhuis een tournee met het prikkelende tweeluik 'Stuk & Chatroom' voor jongeren.

Speelperiode
Jan Steenstraat 1 is vanaf 14 november 2009 t/m 28 maart 2010 in diverse theaters door heel Nederland te zien. Script Clara Linders
Regie Theo Ham
Choreografie Hedwig Duykers
Muziek Peter de Koning/Bart Wijtman Decor Jan van Hoof
Kostuums Gerda Knuivers
Licht Joost de Beij
Productie Marian Keegel
Techniek Eelco Vellema (coördinatie)

Meespeelproject

Als onderdeel van de familievoorstelling is het project 'Meespelen in Jan Steenstraat 1' ontwikkeld. Een samenwerking tussen een aantal basisscholen in acht gemeenten, twee regio's en het Jeugdtheaterhuis, waarbij leerlingen van groep 7 en 8 een weekend mee kunnen spelen in de voorstelling. Onder begeleiding van docenten van het Jeugdtheaterhuis volgen zij een intensief repetitieprogramma van twee weken. Per gemeente of regio gaat het om ongeveer zestig kinderen. Door dit project kunnen zij ervaren wat het betekent om in een voorstelling te spelen en werken zij samen met de spelers van het Jeugdtheaterhuis, die al enige ervaring hebben.

Jan Steenstraat 1 is financieel mogelijk gemaakt door onder andere bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland en de Provincie Zuid-Holland. Het Jeugdtheaterhuis wordt structureel gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Gouda, Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel, Gorinchem en Leiden. EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht