Ingezonden persbericht


Persbericht 29 oktober 2009

Leids museumweekend Muziek in het Museum

60 Concerten & gratis entree in Leidse musea

Zeven gratis musea en zestig concerten zijn de ingrediënten van het Leidse museumweekend Muziek in het Museum op 14 en 15 november. Amateurkoren, -ensembles en -orkesten uit Leiden en omstreken krijgen een podium in de zeven musea. Nieuw dit jaar zijn avondconcerten, met onder andere muzikanten van het Haags Residentie Orkest, de prijswinnende Leidse theatermaker Paul Koek en studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Bovendien geeft RBO Sinfonia zondagmiddag een slotconcert. Het programma van het Leids museumweekend is te vinden op www.muziekinhetmuseum.nl.

Na een rondgang door het Leidse centrum van show- en marching band Kunst & Genoegen, deze zomer wederom Wereldkampioen, wordt in Museum Volkenkunde zaterdag om 12.30 uur het weekend officieel geopend door burgemeester Lenferink en een feestelijk intrada gespeeld door een koperensemble van BplusC.

Beide dagen geven gezelschappen van uiteenlopend pluimage tussen 12.30 en 16.30 uur concerten in de zeven musea: van kamerkoor tot symfonieorkest, van pianosolist tot jazzband en van saxofoonkwartet tot brassband. De Leidse culturele organisatie BplusC verzorgt diverse optredens.

Zaterdagavond openen de musea (behalve Naturalis) hun deuren met een speciaal programma. Van een accordeonensemble met Romeins werk in Rijksmuseum van Oudheden tot Cubaanse klanken in Museum Volkenkunde. Paul Koek, winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009, verzorgt een programma rond de tentoonstelling van Van Doesburg in Stedelijk Museum De Lakenhal. In Museum Boerhaave vormen de Italiaanse portretten van de Bennettonfotograaf Toscani inspiratie voor docenten van BplusC en muzikanten van het Residentie Orkest. Musici van het Residentie Orkest spelen op zaterdagavond een hoornkwintet van Mozart en een Sextet van Ludwig van Beethoven. De Hortus botanicus verzorgt samen met BplusC een spetterende jazz- en swingavond. In het SieboldHuis brengen studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag een Japans programma.

Het weekend wordt zondagmiddag afgesloten in Rijksmuseum van Oudheden met een concert van RBO Sinfonia in het kader van het Limesjaar (grens Romeinse rijk) van de provincie Zuid-Holland met dirigent Gerhart Drijvers en solisten Helena Rasker (alt) en Martijn Sanders (bas/bariton).

Deelnemende musea: Museum Boerhaave, Hortus botanicus Leiden, Museum Volkenkunde, Naturalis, Stedelijk Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden en het SieboldHuis.

----------
Noot voor redactie (