Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Brood en Rozen 2009: kandidaten gezocht

Bisdom Rotterdam looft voor tweede keer diaconieprijs uit

Rotterdam, 2 juni 2009 - Het bisdom Rotterdam zoekt kandidaatprojecten voor de tweede editie van de jaarlijkse diaconieprijs Brood en Rozen. In aanmerking komen activiteiten of werkgroepen die zich bezig houden met diaconie, dat wil zeggen de zorg voor de medemens in nood. Dit kan door hun kant te kiezen en naast hen te blijven staan, weerstand te bieden tegen elke vorm van onrecht en zich in te zetten voor zodanige verandering van situaties en structuren dat mensen tot hun recht kunnen komen. Parochies en R.K. instellingen binnen het bisdom Rotterdam kunnen tot 15 juni een diaconale activiteit of project aanmelden.

De eerste prijs bestaat uit ¤¬ 2.500 en een kunstwerk dat als wisseltrofee fungeert, de tweede is een bedrag van ¤ 1.500, de derde prijs beddraagt ¤ 500. De uitreiking vind plaats in de H. Marthhakerk, Hoefkade 623, 2525 LC Den Haag op zaterdag 14 november 2009 door Mgr. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam.

Naam en datum van de prijsuitreiking zijn geïnspireerd op de heilige Elisabeth van Thüringen (gestorven in 1231). De legende verhaalt hoe zij met broden in haar rokken onderweg is naar arme mensen in het naburige dorp, als haar man haar achterop komt, gestuurd door zijn moeder die bang is dat de landgravin alle bezittingen van haar man en zijn familie aan het wegschenken is. Als zij desgevraagd haar rokken opent, vallen er geen broden uit maar prachtige rozen. Zij geldt als patrones van de caritas. Op 17 november wordt zij herdacht.

Mgr. Van Luyn heeft de prijs in het leven geroepen als erkenning van het vele diaconale werk in de lokale geloofsgemeenschappen, ter bemoediging en ondersteuning, en als inspiratie voor anderen. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks duizenden uren belangeloos in om de naaste te helpen. De initiatieven bewegen zich tussen de ondersteuning van een kinderboerderij tot het begeleiden van personen naar de sociale dienst en koken voor daklozen.

Met de Diaconieprijs wil het bisdom Rotterdam de diaconie in de schijnwerpers zetten en de inzet waarderen van alle vrijwilligers die zich bezig houden met de zorg voor de naasten. .

Het aanmeldingsformulier is te vinden op http://www.bisdomrotterdam.nl/algemeen/pastoraledienstverlening/Pages/Dienen.aspx

(348 woorden)

Einde bericht

Noot voor de redactie /