Ingezonden persbericht


Persbericht 28 september 2009

Malinese superster Rokia Traoré in Nederland

Rokia Traoré: Winnaar Songlines Music Awards 2009 (Best Artist)

In november komt de populaire Malinese zangeres Rokia Traoré (Mali 1974) naar Nederland. En zal ze ­zoals overal waar ze zingt- het publiek in verrukking brengen. Recensies wereldwijd zijn lovend en Rokia won al verschillende awards én veel waardering.

Haar nieuwste album 'Tchamanché' (waarvan ze bijna alle nummers schreef) is vernieuwend en bovenal erg mooi. De meest avontuurlijke zangeres uit Afrika wilde een muzikale stijl creëren die modern, Afrikaans, 'bluesy' en 'rocky' is. In het geluid van een oude Gretsch ­de klassieke elektrische gitaar, geliefd onder de Amerikaanse rockabilly bands in de jaren 50 en 60- vond ze het antwoord. Muziek van deze Malinese ster Rokia Traoré is met niets te vergelijken, of het is het Afrikaanse antwoord op Joni Mitchell.

Rokia bracht haar jeugd door in landen als Saoedi-Arabië, Algerije, België en Frankrijk en die ervaringen neemt ze mee in haar muziek. Een eigenzinnige fusie van Afrikaanse en westerse (pop)muziek; Rokia zingt met fabelachtige stem over het Afrikaanse leven op een manier die kippenvel bezorgt. De Malinese begon met optreden in 1997 en werkte samen met onder anderen haar landgenoot Ali Farka Touré. In dat jaar werd ze verkozen tot 'Afrikaanse ontdekking van 1997'. Rokia's debuutalbum 'Mouneissa' kreeg goede recensies (in Europa was ze populairder dan in Mali) en verkocht meer dan 40.000 stuks. Ze schreef en arrangeerde zelf haar tweede album en de daarop volgende cd won een BBC 3 World Music Award. Haar laatste album 'Tchamantché' werd geproduceerd door Will Brown, die eerder met Robert Plant en Bob Marley werkte. Een samenwerking die prachtige muziek oplevert, iets dat je nog niet vaak hebt gehoord.

www.rokiatraore.net

zaterdag 14 november: Muziekcentrum Frits Philips ­ Eindhoven www.muziekcentrum.nl zondag 15 november: Melkweg ­ Amsterdam www.melkweg.nl maandag 16 november: De Oosterpoort - Groningen www.de-oosterpoort.nl

album Tchamantché verkrijgbaar via BANG!MUSIC/PIAS

-------------------------------------------------