Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Basiscursus grondgebonden zoogdieren

Locatie: Drentse Aa
Datum: 14 november 2009
Tijd: 10:00 ca 21:00 u

Zoogdieren zijn lastig waar te nemen, je ziet ze zelden doordat ze een verborgen leven leiden of s nachts actief zijn. Vaak ben je voor waarnemingen van toeval afhankelijk of zal je er gericht op uit moeten om bijvoorbeeld muizen te vangen of sporen te zoeken. Om soorten te leren herkennen en te weten te komen waar je het best naar ze op zoek kan gaan, organiseert de Zoogdiervereniging basiscursus zoogdieren inventariseren.

De zoogdiercursus is bedoeld voor mensen die graag iets aan zoogdieronderzoek en bescherming willen doen, maar niet weten waar te beginnen. Voor hen biedt deze cursus de ideale opstap waarmee men bijvoorbeeld bij een regionale werkgroep aan de slag kan gaan om de soorten verder te leren kennen. Bijvoorbeeld in het kader van het Zoogdieratlasproject (zie www.zoogdieratlas.nl) De cursus bestaan uit een theorie- en een praktijkdeel. Tijdens de theorie wordt aandacht geschonken aan verschillende inventarisatiemethoden, leefwijze en herkenning van de diverse zoogdiersoorten in de omgeving van de cursuslocatie. Tijdens het praktijkdeel blijft tot op het laatste moment spannend welke soorten we tegen zullen komen! Er wordt buiten in ieder geval naar nesten en sporen gezocht en zullen met inloopvallen muizen worden gevangen. (voorlopig programma z.o.z.)

Kosten
De kosten bedragen 45,- voor vrijwilligers en 150,- voor professionals, die de cursus kunnen declareren bij hun werkgever. (kosten excl. BTW). De kosten zijn inclusief cursusmateriaal, koffie, thee, lunch en avondeten.

Aanmelden
Aanmelden kan uiterlijk tot en met 6 november door een email te sturen aan het secretariaat via cursussen@zoogdiervereniging.nl of telefonisch via 026-3705318.
Uw aanmelding is definitief wanneer het cursusgeld is overgemaakt naar bankrekening 784924767 t.n.v. Steunstichting VZZ te Arnhem. Dit dient uiterlijk 6 november binnen te zijn. Vermeld bij de overschrijving basiscursus zoogdieren 2009.
Voorafgaand aan de cursus ontvangt u het programma en praktische informatie.