Ingezonden persbericht


Persbericht, 20 oktober 2009

Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed

Sinterklaasgedichten uit bezettingstijd in Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Tentoonstelling: Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed Data: 14 november t/m 6 december 2009 Adres: Museum Ons' Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 40, Amsterdam Openingstijden: maandag t/m zaterdag: 10 - 17 uur; zonndag: 13 - 17 uur.

Entree: volwassenen ¤ 7; groepen (min. 10 pers) ¤ 5; Studenten/CJP/Stadspas ¤ '¬ 5; jeugd t/m 18 jaar ¤ 1; kinderen t/m 4 jaar, houders MK, IAMsterdam gratis. Publieksinformatie: T. 020 624 66 04 of www.opsolder.nl

Sinterklaasavond in oorlogstijd. Het klinkt als twee onverenigbare zaken, toch hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze mensen de Sinterklaastraditie in ere. Hun gedichten tegen de Duitse bezetting, tegen de Jodenvervolging en over de bevrijding geven een persoonlijk en vaak beklemmend beeld van het dagelijks leven tijdens de bezetting. Op de tentoonstelling Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed toont Museum Ons' Lieve Heer op Solder deze gedichten naast andere bekende en minder bekende Sinterklaastradities.

Een groot aantal van de gedichten werd onlangs gepubliceerd in de bundel Zou de goede Sint wel komen....Sinterklaasgedichten uit de Tweede Wereldoorloog van NIOD onderzoeker Hinke Piersma en werden speciaal voor de tentoonstelling in bruikleen afgestaan.

Naast de gedichten besteedt het museum aandacht aan de minder bekende traditie van het sturen van Sinterklaaskaarten. Gerangschikt in periodes van 10 jaar, illustreert een uitgebreide particuliere kaartencollectie aan welke veranderingen het beeld van Sinterklaas en de viering van het feest vanaf 1900 tot heden onderhevig is. Van historische fotokaarten tot reclamekaarten uit de jaren '60, Boomerangkaarten en e-cards. Ook cadeaupapier uit verschillende tijden, beelden uit huiselijke kring, een schilderij van een Sinterklaastafel uit de crisisjaren '30 en andere objecten laten zien hoe gewoonten en rituelen rondom het Sinterklaasfeest altijd aan verandering onderhevig zijn, afhankelijk van de tijd en persoonlijke omstandigheden.

Met Sinterklaas! Traditie in voor- en tegenspoed besteedt Museum Ons' Lieve Heer op Solder opnieuw aandacht aan de Sint in een tentoonstelling. Vanzelfsprekend, omdat de zolderkerk waaraan het museum zijn bestaan dankt, aan de Heilige Nicolaas was gewijd. De traditionele band tussen de heilige en het museum wordt daarom elk jaar vanuit een ander perspectief belicht.