Ingezonden persbericht


2 november 2009

PERSBERICHT: Nieuw Zeeland
Tentoonstelling met werk van Zeeuwse kunstenaars in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam is van 14 november tot 14 december de tentoonstelling Nieuw Zeeland te zien. Daarin zijn zes Zeeuwse kunstenaars te gast: Dick van Biemen, Jorien Brugmans, Quinten Buijsse, Tamara Dees, teja van hoften en Sela©. Ze presenteren fotografie, beelden, grafiek, videowerk en schilderijen. Door hun maatschappelijke geëngageerdheid, respect voor de natuur, sociale en religieuze aandacht verbinden ze zich bewust met Zeeland als onderwerp.Deze tentoonstelling maakt deel uit van een uitwisseling met het CBK Zeeland in Middelburg, rond de CBK Zeeland Stimuleringsprijs. Na deze tentoonstelling zullen Rotterdamse kunstenaars te gast zijn bij het CBK in Middelburg.

De beeldtaal en gedichten van Jorien Brugmans zeggen veel over haar fascinatie voor Zeeland en water. Ze verbindt woord en beeld, en abstraheert om tot helderheid te komen en weet daarin een zekere essentie en tijdloosheid vast te leggen. Contouren en restvormen spelen een belangrijke rol bij haar verbeelding.

Dick van Biemen schildert in olieverf in een stijl die hij poëtisch realisme noemt: een realisme dat herkenbaar is en tegelijk de beschouwer alle ruimte biedt voor verbeelding. Hij laat zich grotendeels inspireren door de natuur, zoals te zien is aan de Zeeuwse landschappen die hij hier exposeert.

Teja van hoften brengt het menselijk lichaam en vaak ook haar eigen lichaam steeds opnieuw in beeld door dit te combineren met elementen uit de natuur. Ze is gefascineerd door lichamelijke processen en de rijkdom van het leven in al zijn vormen, zowel volmaakt als onvolmaakt. Met haar werk wil ze de mens en natuur dichter bij elkaar brengen omdat ze deze link mist in het hedendaagse streven naar de maakbaarheid van de mens.

Het verschil tussen het traditionele beeld van het Nederlandse landschap en de realiteit waarin alles snel verandert, wordt steeds groter. De ruimte in ons land is beperkt en toch wordt steeds meer gebouwd. Quinten Buijsse documenteert met zijn foto's deze drang tot verstedelijking, en vooral de keerzijde daarvan. Hij fotografeerde een klein dorp in Vlaanderen, nèt onder Zeeuws Vlaanderen, dat moet wijken voor een droogdok. Uit de foto's spreekt de akelige leegte en tegenslag.

Sela© is de kunstenaarsnaam van Liesbeth Labeur. Sela kan de verbinding tussen twee muziekstukken betekenen, en is door Labeur gekozen vanwege de verbindingen die ze zoekt tussen kunst en religie. Sela© is bekend van het het glossy Calvijn! en binnenkort publiceert ze haar eerste grafische roman in zwart wit, waarvan in deze expositie een sneakpreview te zien is.

Tamara Dees ziet varen, reizen over water als metafoor voor de menselijke ontwikkeling, vooral het zoeken naar de eigen identiteit. Dit verbeeldt zij in foto's, (video-) installaties, tekeningen en film. Hier exposeert zij de serene video-installatie 'Over', een verzameling reizen per veerpont. Iedere reis is een overtocht heen en terug.

Op de Nieuwe Binnenwand wordt tijdens de expositie de film 'Tor Magnolia' van Tamara Dees getoond: een realtime film over de tocht van een containerschip vanaf de sluis bij Terneuzen tot aan de haven van Gent.

Nieuw Zeeland
14 november - 14 december 2009
Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
Open: di-zo 12-17 uur
010 4360288
www.cbk.rotterdam.nl
cbk@cbk.rotterdam.nl



Ingezonden persbericht