Ingezonden persbericht


Groot feest in het Limburgs Museum in Venlo

WIE HELPT MEE IN HET PAKHUIS VAN SINTERKLAAS?

Sinterklaas houdt ervan om onder de mensen te komen. Bijna het hele jaar zit hij alleen met zijn Zwarte Pieten in het paleis in Spanje. Ook zijn ijverige helpers zijn dol op gezelligheid. Het is best wel leuk met zijn allen in het paleis en je leert er heel veel op de Zwarte-Pieten-School, maar kinderen zien ze weinig. 'We verpieteren in Spanje!', zeggen ze altijd. Daarom zijn de Zwarte Pieten ook zo uitgelaten als de Pakjesboot in Nederland arriveert en al die duizenden kinderen staan te zwaaien.

Om het nog gezelliger te maken voor zijn Zwarte Pieten - maar ook voor zichzelf - heeft de Kindervriend besloten om zijn Pakhuis van Sinterklaas midden in de stad Venlo neer te zetten en open te stellen voor iedereen. Dit jaar gebeurt het voor de zevende keer op een rij. Alle gelovige kinderen en hun begeleiders zijn er van zaterdag 14 november tot en met zondag 6 december aanstaande welkom.

Hoe ziet het Pakhuis van Sinterklaas er eigenlijk uit? In de museumfoyer staan metershoge rekken die gevuld zijn met museumvoorwerpen die met Sint-Nicolaas te maken hebben. Oud speelgoed dat de Goedheiligman over heeft gehouden in de lange jaren dat hij aan kinderen cadeautjes geeft. Maar ook nieuw speelgoed, zodat de kinderen de verschillen kunnen zien tussen vroeger en nu. In het Pakhuis van Sinterklaas vind je zelfs nog een Vliegende Hollander, maar ook een antiek fornuis waaraan Sint-Nicolaas heel erg gehecht is omdat hij een cv-radiator helemaal niet gezellig vindt. Er zijn ook vitrines en panelen met de antwoorden op de meest prangende vragen over Sinterklaas. Waarom, bijvoorbeeld, eten we ons ongans aan chocolade letters. Waarom draagt Sinterklaas een mijter en geen stoere cap? Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk en waar woonde hij toen hij een jongetje was?

In het Pakhuis van Sinterklaas zijn altijd Zwarte Pieten aanwezig die tekeningen, kleurplaten. brieven en verlanglijstjes in ontvangst kunnen nemen. De kinderen krijgen een spoedcursus Cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en een indoortraining Over-het-dak-lopen-zonder-naar-beneden-te-vallen. Ze kunnen meedoen aan de Pietengym en het Vroeger-Nu-Spel. In de Sinterklaas-Postkamer kunnen de kinderen een speciale prentbriefkaart kleuren, stempelen en op de post doen. Omdat er dit jaar zoveel cadeautjes zijn gevraagd aan Sinterklaas heeft hij en zijn Inpak-Pieten hulp nodig van de kinderen bij het inpakken en bij het bedienen van de moderne Pakjesmachine.

Elke jeugdige bezoeker van het Pakhuis van Sinterklaas krijgt bij binnenkomst een opdrachtenkaartje. De Stempel-Piet houdt in de gaten of de kinderen de opdrachtjes hebben uitgevoerd en zet dan stempel op het kaartje. Als ze er zes hebben, krijgen de junior-Hulppieten als beloning van al hun inspanningen een echt Zwarte Pieten Diploma. Vanzelfsprekend houdt Sinterklaas tijdens zijn verblijf in Nederland er zelf ook audiëntie en wel iedere woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag (met uitzondering van zaterdag 14 november en zondag 6 december) vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur. Om het nog gezelliger te maken wordt zondag 29 november de Daverende Sinterklaas Disco georganiseerd. .

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX VENLO
telefoon 077 352 21 12
website www.hetpakhuisvansinterklaas.nl
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandagen gesloten

---- --