Ingezonden persbericht


Eten en drinken in de Stijlkamers

14 november 2009 t/m 11 april 2010

Keukenschorten uit de modecollectie, een groentekar geschilderd door Isaac Israëls, een theemuts ontworpen door Piet Zwart en een patatvorkje gefotografeerd door Niels Schumm. In navolging van de succesvolle thematentoonstellingen vogels en nacht, staan de stijlkamers vanaf 14 november geheel in het teken van eten en drinken. De smaakvolle opstelling kleedt de verschillende ruimtes aan in thema's als keuken, picknicken, kamperen en de markt en brengt hierdoor de prachtig gedecoreerde kamers tot leven.

Uit de collectie van het Gemeentemuseum zijn de meest uiteenlopende kunstwerken gehaald om in deze presentatie een rol te spelen. Er wordt gerefereerd aan de Bruynzeelkeuken van Piet Zwart, maar ook aan zijn reclamewerk dat hij voor bijvoorbeeld mosselen maakte. Ook zijn er oude reclames voor cacao en koffie en diverse stillevens met groenten, vissen en gedekte tafels. En dat alles gepresenteerd op een verrassende en originele wijze. De bijbehorende kindertour Smakken en slurpen neemt de bezoeker met zijn (klein)kind mee langs de hoogtepunten en vertelt gaandeweg van alles over eten, drinken, tafelmanieren en ook nog over kunst!

Tegelijkertijd openen in de aangrenzende zalen van de stijlkamers drie kunstnijverheid-tentoonstellingen die ook raakvlakken hebben met het overkoepelende thema eten en drinken. Zo zijn er delftsblauwe vazen en borden te zien in de tentoonstelling Delftsaardewerk.nl; een expositie ter gelegenheid van de nieuwe website www.delftsaardewerk.nl die de bezoeker langs de digitale snelweg leidt. En in Zilver op tafel is bijzonder 18de -eeuws Haags zilver opgesteld, waaronder een prachtige collectie van de bekende zilverkenner en verzamelaar Mr. J.W. Frederiks (1889-1962) die onlangs in langdurig bruikleen is gegeven door de ING. Deze belangrijke stukken waaronder een visschotel, suikerstrooiers, kandelaars en dienbladen, worden aangevuld met kannen en bestek van Frederiks zelf en zijn vader J.A. Frederiks die zich al in de collectie van het museum bevonden.

Tenslotte is er de tentoonstelling De wondere wereld van de Tsjechisch-Slowaakse glaskunst, een expositie ter ere van de grote glasverzamelaar Sam Jonker. Dit jaar kreeg het Gemeentemuseum zijn indrukwekkende verzameling in langdurig bruikleen en die laat het museum nu graag zien. De optische glaskunst die in het voormalige Tsjecho-Slowakije hoogtijdagen vierde met als belangrijkste kunstenaar Vàclav Cígler, laat de toeschouwer verbazen door haar spel van licht, kleur en weerspiegeling.

In de kerstvakantie zal het Gemeentemuseum op zondag 20 december 2009 en 3 januari 2010 twee familiedagen organiseren die geheel in het teken staan van eten en drinken. Er zal dan van alles te doen zijn in het museum voor zowel volwassenen als kinderen; keramiek beschilderen, een lezing in de aula of je fantasie uitleven op het vormgeven een eigen bizar kerstdiner.



Ingezonden persbericht