Ingezonden persbericht


Het Grote Snoeiweekend in De Tuinen van Appeltern
Leer alles over snoeien op 14 en 15 november

Kijkt u wel eens aandachtig omhoog? Naar de bomen in uw tuin? Of geven uw ogen de voorkeur aan het kleurenpalet dat wordt getoverd door bloeiende vaste planten, hagen en heesters? Schenk dan ook aandacht aan de vorm en de kwaliteit van misschien die ene boom, heester en haag. Het najaar is een goed moment om gewapend met snoeischaar, takkenschaar, zaag of snoeimes een haag, heester, plant of boom eens onder handen te nemen, zodat deze een langer leven is beschoren. Op 14 en 15 november speelt De Tuinen van Appeltern hier op in met 'Het Grote Snoeiweekend'.

Wanneer snoeien?

Snoeien is vaker nodig dan wordt gedacht. Het is dus niet zo dat de winter en het vroege voorjaar per definitie de goede snoeitijden zijn. Het is wel een feit dat het meeste snoeiwerk in die periode kan worden gedaan. Zo kunt u in november beginnen met het snoeien van de zomerbloeiende en overige heesters, de bomen met vroege sapstroom, de dakplatanen en andere vormbomen. Wilt u weten hoe u met deze snoeiwerkzaamheden aan de slag kunt? Ga dit weekend dan eens een kijkje nemen in De Tuinen van Appeltern.

Snoeien in theorie en praktijk
Tijdens 'Het Grote Snoeiweekend' komt u alles te weten over snoeien. De tuindienst laat u in theorie en praktijk zien hoe u het beste kunt snoeien. Er zal om 11.30 uur en 14.00 uur een lezing worden gegeven over snoeien. Na de lezing start de rondleiding. Tijdens deze rondleiding, gedurende 1 uur, wordt er ingegaan op de praktische kant van het snoeien. De rondleiding zal langs diverse heesters, hagen en bomen gaan. Er wordt stilgestaan bij bepaalde hagen, heesters, bomen en planten, waarbij uitleg wordt gegeven over hoe u ze moet snoeien.

Hoge en grote bomen voor de boomverzorger
Waar moet u op letten bij het snoeien van grote bomen? Wanneer en waarom moeten bomen gesnoeid worden? Welke gevaren loopt u als u bomen niet goed onderhoudt? Op deze vragen kan de boomverzorger antwoord geven, hij neemt de hoogste en grootste bomen voor zijn rekening. U ziet een demonstratie met speciale klimtechnieken en er zal uitleg gegeven worden over vormsnoei.

Adviezen en tips
Tijdens 'Het Grote Snoeiweekend' zal er een Exclusief Geselecteerde Hovenier aanwezig zijn in het hovenierspaviljoen. Hij geeft u graag advies en helpt u met vragen over uw tuin. Daarnaast komt u in het park diverse snoeitips tegen en zullen er leuke snoeiweetjes gepresenteerd worden. Kom meer te weten over snoeien, kom 14 en 15 november naar Appeltern!

Cursus snoeien op 12 december
Bent u na 'Het Grote Snoeiweekend' enthousiast geworden en wilt u zelf graag aan de slag met de snoeischaar? Dan kunt u een cursus snoeien volgen in De Tuinen van Appeltern. De cursus wordt gegeven op 12 december en zal nog dieper ingaan op het leren kijken naar een plant en vast te stellen op welke wijze en wanneer deze plant gesnoeid moet worden. Ook het opstellen van een snoeiplan komt aan bod, want het tijdstip van snoeien is heel belangrijk. Wilt u meer informatie over deze cursus neem dan contact op met De Tuinen van Appeltern via telefoon (0487-541732) of e-mail (info@appeltern.nl) of kijk op www.appeltern.nl. Na deze praktische cursus zult u beter overweg kunnen met de snoeischaar en kunt u uw eigen tuin onder handen nemen.

Noot voor de redactie,